, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τουρκία: Η Κως είναι αποστρατικοποιημένη

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο… δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν»,, συνέχεια ήρθε να δώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, σύμφωνα με τον οποίο η Κως αποτελεί αποστρατικοποιημένη ζώνη.
«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη το 1947 στο Παρίσι απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό, αυτή η άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σχολίασε το στέλεχος του τούρκικου ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.
Ο ίδιος ζήτησε από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση, να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.