, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βρετανία: Βίζα για τους Ευρωπαίους από 30/3 σημαίνει το άτακτο Brexit

Βίζα θα χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 29 Μαρτίου και να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, όπως προβλέπει το σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ εξήγησε είπε ότι σε περίπτωση «no deal», δηλαδή εξόδου της χώρας χωρίς συμφωνία, που να ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών, η κυβέρνηση θα τερματίσει «μια για πάντα» την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες της Ε.Ε. και επομένως θα είναι αναγκαίο να αποκτούν και αυτοί βίζα προσωρινής παραμονής για επίσκεψη, σπουδές ή προσωρινή διαμονή.

Με αυτήν θα μπορούν να μείνουν έως και τρία έτη. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, με τα βάση τα όσα ισχύουν στο νέο σύστημα μετανάστευσης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Αυτό δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών υψηλής ειδίκευσης από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους.

Να σημειωθεί δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισηγηθεί να διατηρηθεί η δυνατότητα των Βρετανών να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το εάν το «διαζύγιο» θα είναι φιλικό ή θα έχουμε τελικά ένα no deal Brexit.

Σύμφωνα με το Reuters αυτή είναι η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τα κράτη- μέλη.

Oι εξαιρέσεις από τη βίζα, που εφαρμόζει σήμερα η Ε.Ε, καλύπτουν συνήθως παραμονή έως τριών μηνών και αφορούν 60 χώρες από την Αργεντινή έως την Ουκρανία και την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.