, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε λόγω της 70ης επετείου από την ίδρυση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ότι «Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ξέρει πώς να αμυνθεί, αν χρειαστεί».
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση «να διατηρηθεί η ενότητα» των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρόσφατο παρελθόν έχει επικρίνει κάποιους από τους συμμάχους, ενώ συχνά αναδύονται και διαφωνίες.
«Ξεπεράσαμε τις διαφωνίες μας στο παρελθόν και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας στο μέλλον» είπε, τονίζοντας πως «είναι καλό να έχουμε φίλους». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ ήταν καλό για την Ευρώπη, αλλά ήταν επίσης καλό για τις ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντάς το ως «την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία».
Λέγοντας για την Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε για άλλη μια φορά τη Μόσχα να σεβαστεί τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογράψει το 1987 η τότε Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF» είπε, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει» για να βρεθεί μια λύση.
«Δε θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Μια συμφωνία που δεν τηρείται παρά μόνο από το ένα μέρος, δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας» και «το ΝΑΤΟ θα λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή» υπογράμμισε. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη.
Ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε με τον Τραμπ ότι οι 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, καθώς αυτή η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού τους «ενισχύει το ΝΑΤΟ».
Πηγή: naftemporiki.gr

#Tags: ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.