, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΗΠΑ: 29 κατηγορίες κατά του δράστη της επίθεσης στο Πίτσμπεργκ

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπεργκ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, όπως γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της πολιτείας της Πενσιλβάνια, ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο, Ρόμπερτ Μπάουερς, είναι 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών.
Ο Μπάουερς εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και φώναξε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» προτού ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί. «Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο» ανέφερε ένα μέλος της συναγωγής στην εφημερίδα Tribune Review. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), πιστεύεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στην επιχείρηση για τη σύλληψή του ενόπλου, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές. Τραυματισμένος, συνελήφθη και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Ο ένοπλος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δύο ώρες πριν από την επίθεση ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. «Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε.
Στο Πίτσμπεργκ ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στο Πίτσμπεργκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε ακριβώς σχεδιάζει να επισκεφθεί τον τόπο του μακελειού. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή για τον αντισημιτισμό, ή για οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» δήλωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη. Βάσει της διαταγής, όλες οι αμερικανικές σημαίες – στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτήρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία – θα κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου, αποτίωντας φόρο «τιμής» στα θύματα.

#Tags: ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.