, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι στη Βρετανία

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού σε ιδιωτική εταιρία, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην Κύπρο, που είδε την έφεσή της να απορρίπτεταιΗ Λευκωσία δεν έστειλε τα απαιτούμενα έγγραφα όπως προβλεπόταν από το δικαστήριο και έτσι το δικαστήριοκατακύρωσε το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία στην Αγγλία δικαιούται αν παρασκευάζει χαλούμι που αποτελεί παραδοσιακό κυπριακό προϊόν. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές που αποτελούν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της Κύπρου.

Ενημερώθηκε το Υπουργικό για το θέμα

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε σήμερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα στο Υπουργείο για το θέμα.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Βασιλείου ερωτηθείσα για το ζήτημα  που προέκυψε με το χαλούμι, είπε ότι «ήδη ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα ενημερωθείτε. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».
Ερωτηθείσα τι αφορά αυτή η απόφαση στο ΗΒ, η κα Βασιλείου είπε ότι «αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος. Εντός της μέρας θα δοθούν πολύ περισσότερες πληροφορίες διότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν νομικοτεχνικά σημεία που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε τώρα».
Σε άλλη ερώτηση, η κα Βασιλείου είπε ότι «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους».
(Με πληροφορίες από offsite)
huffingtonpost.gr

#Tags: Κύπρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.