, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κλιματική αλλαγή: Λιγότερες από τις μισές αεροπορικές προσφέρουν προγράμματα αντιστάθμισης ρύπων

Λιγότερες από τις μισές εκ των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ανά τον πλανήτη δίνουν τη δυνατότητα στους επιβάτες τους να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που παράγονται κατά τις πτήσεις. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα του BBC.
Τα μέτρα αντιστάθμισης προσφέρουν στους επιβάτες την δυνατότητα να «ισορροπήσουν» το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους πληρώνοντας ένα ποσό για την προώθηση περιβαλλοντικών project. Με τις αεροπορικές να ευθύνονται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών, που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θεωρούνται πολύ σημαντικά.
Το κόστος της αντιστάθμισης ποικίλει, αλλά για μία πτήση από το Λονδίνο προς τη Μάλαγα της Ισπανίας για παράδειγμα το εισιτήριο του επιβάτη θα ήταν 4 στερλίνες (4,6 ευρώ) ακριβότερο.
Εκ των 28 εταιρειών, που προσέγγισε το βρετανικό δίκτυο, λιγότερες από τις μισές προσφέρουν τη δυνατότητα αντιστάθμισης, ενώ η πλειονότητα αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένα δεδομένα για τον αριθμό των επιβατών που όταν έχουν αυτή τη δυνατότητα, την επιλέγουν. Η συχνή απάντηση ήταν πως είναι υπερβολικά χαμηλό το ποσοστό για να καταγραφεί.
Ο Μάικλ Γκριλ, διευθυντής της ένωσης αεροπορικών IATA, σχολίασε πως: «Συνιστούμε σε όλους τους επιβάτες να χρησιμοποιούν τα υψηλής ποιότητας προγράμματα, μέσω των οποίων μπορούν να αντισταθμίζουν τις δικές τους εκπομπές CO2». Όπως τόνισε αυτή είναι σημαντικό να υπάρχει συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε ατομικό επίπεδο.
Τα χρήματα από τέτοιου είδους σχήματα χρησιμοποιούνται σε project όπως εγκατάστσαη φωτοβολταϊκών συστημάτων ή φύτευση δένδρων και εν γένει ενέργειες, που στηρίζουν το περιβάλλον.
Τι ισχύει για τους μεγάλους

  • British Airways: Δεν έχει πρόγραμμα αντιστάθμισης. Ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να συμβάλλουν απευθείας σε περιβαλλοντικά project.
  • Lufthansa: Προσφέρει πρόγραμμα αντιστάθμισης, αλλά δήλωσε ότι λιγότερο από το 1% των πελατών της το αξιοποιεί.
  • Ryanair: Διαθέτει επίσης πρόγραμμα αντιστάθμισης των ρυπογόνων εκπομπών. Δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για τη συμμετοχή των επιβατών.
  • American Airlines: Η μεγαλύτερη βάσει επιβατικής κίνησης αεροπορική του κόσμου δεν διαθέτει τέτοιου είδους σχημα. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει κάνει «πολλά ουσιαστικά βήματα» για την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των ρυπογόνων εκπομπών.
  • Emirates: Ούτε αυτή διαθέτει τέτοιου είδους πρόγραμμα, αλλά θα συμμετάσχει σε ένα διεθνές σχήμα από το 2021.
  • Qantas: Κόντρα στο ρεύμα, όχι μόνο διαθέτει πρόγραμμα, αλλά βλέπει και το 10% των επιβατών της να το επιλέγουν.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.