, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός από τον Χαλίφα Χαφτάρ

Την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκεχειρία θα άρχιζε να εφαρμόζεται από τις 00:01 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα)
«Η τήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται από τη δέσμευση της άλλης πλευράς σ’ αυτήν» έσπευσε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του LNA, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η αντίδραση θα είναι σκληρή, σε περίπτωση παραβίασης από το αντίπαλο στρατόπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα προηγήθηκε ένα διπλωματικό θρίλερ με τη διεθνή κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Μάλιστα, με κοινό ανακοινωθέν, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία, αρχής γενομένης από την Κυριακή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον  ΟΗΕ  και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.