, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ολλανδία: Τρομοκρατική επίθεση στην Ουτρέχτη – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία, τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία όταν τουλάχιστον ένας άντρας άνοιξε πυρ κατά επιβατών συρμού του τραμ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, δεν αποκλείεται το κίνητρο της επίθεσης να είναι η τρομοκρατία. Όσο περνάει η ώρα, οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν να επιβεβαιώνονται και πλέον όλοι κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Οι ολλανδικές αρχές αυξάνουν στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ουτρέχτη.

Τη «βαθιά ανησυχία» του εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως μετά τα γεγονότα. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ από την πλευρά του δήλωσε ότι το περιστατικό «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε οτι τουλάχιστον ένα άτομο υπέκυψε στα τραύματά του.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Αρχών, ενώ στο σημείο έσπευσαν περιπολικά, μονάδα της αντιτρομοκρατικής, ασθενοφόρα και ελικόπτερα της αστυνομίας που απέκλεισαν την περιοχή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης έχει διαφύγει. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι του ενός δράστες, άποψη που πλέον φαίνεται να υιοθετούν και οι διωκτικές αρχές.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο δράστης (ή οι δράστες) της επίθεσης έχει ταμπουρωθεί σε κτίριο κοντά στο σημείο της επίθεσης. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 10 το πρωί. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε σε τοπικό ΜΜΕ ότι έπεσαν αρκετοί πυροβολισμoοί κι ότι μια γυναίκα κείτονταν στο έδαφος φωνάζοντας: «Εγώ δεν έκανα τίποτε».

Ένας δημοσιογράφος ονόματι Yelle Tieleman ανέφερε στο twitter: «Επιχειρούν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε κάποιον στο τραμ. Πολύ σοβαρή η κατάσταση εδώ. Προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το θύμα που το μετέφεραν σε ασθενοφόρο».

Η Πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στάση του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης, έχει αποκλειστεί, ενώ στην περιοχή έσπευσαν αμέσως άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην πλησιάζουν στην περιοχή και στα σχολεία να κρατήσουν τις πόρτες κλειστές.  Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν το σημείο, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη (δραστών).

Η 24 Oktoberplein-Zuid είναι στάση του τραμπ της Ουτρέχτης, ολόκληρο το δίκτυο του οποίου έχει ακινητοποιηθεί όσο συνεχίζονται οι έρευνες, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.