, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ουγκάντα: Απήγαγαν Αμερικανίδα τουρίστρια και ζητούν λύτρα 500.000 δολαρίων

Μία Αμερικανίδα τουρίστρια και ο οδηγός της απήχθησαν χθες βράδυ από ενόπλους, στο Εθνικό Πάρκο Queen Elizabeth, στη νοτιοδυτική Ουγκάντα, στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τους δράστες να απαιτούν να τους καταβληθούν ως λύτρα 500.000 δολάρια.
Οι τέσσερις ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα, το απόγευμα, σε ένα βανάκι, όπου επέβαιναν τουρίστες, που βρίσκονταν σε ξενάγηση στο εθνικό πάρκο.
Η τοπική αστυνομία διευκρίνισε ότι οι δράστες, υπό την απειλή όπλου, αιφνιδίασαν τους τέσσερις επιβάτες του οχήματος, ενώ απήγαγαν στη συνέχεια την 35χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια, Κίμπερλι Σου Έντεκοτ, και τον οδηγό της, Ζαν Πολ, υπήκοο Ουγκάντας.
Κατόπιν, άρπαξαν τα κλειδιά του βαν, αφήνοντας πίσω τους άλλους δύο επιβάτες, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν και ειδοποίησαν τις αρχές.
«Οι απαγωγείς, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του θύματος, ζήτησαν να τους καταβληθεί το ποσό των 500.000 αμερικανικών δολαρίων (445.000 ευρώ)» είπε η Πόλι Ναμάγιε, αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.
Στο πάρκο αναπτύχθηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη σύλληψη των απαγωγέων και την απελευθέρωση των απαχθέντων.
Το εθνικό πάρκο Queen Elizabeth, ένα από τα διασημότερα στην ανατολική Αφρική και το δημοφιλέστερο για τους τουρίστες στην Ουγκάντα, εκτείνεται σε μια έκταση 1.978 τετραγωνικών χλμ. Βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνορεύει ιδίως με το ανατολικό τμήμα της, μια ασταθή περιοχή που λυμαίνονται ένοπλες οργανώσεις και παραστρατιωτικοί.
«Στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των θυμάτων, όλες οι ζώνες εξόδου κατά μήκος των συνόρων της ΛΔΚ με την Ουγκάντα έχουν κλείσει» διαβεβαίωσε η Ναμάγιε.
Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Η ισλαμιστική οργάνωση της Σομαλίας, Αλ Σεμπάμπ, είχε διαπράξει επιθέσεις στην Ουγκάντα κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει σε απαγωγές για λύτρα.
Η αστυνομία πιστεύει ότι η ομάδα των απαγωγέων παραμένει εντός του πάρκου.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας υποστήριξε ότι πρόκειται για το «πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που καταγράφεται σε μια ειρηνική περιοχή».
Το εθνικό πάρκο Virunga, που βρίσκεται στη ΛΔΚ, και συνορεύει με το Queen Elizabeth, είχε αναστείλει προσωρινά όλες τις τουριστικές δραστηριότητές του τον περασμένο χρόνο, μετά την απαγωγή δύο Βρετανίδων τουριστριών και του οδηγού τους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο ημέρες αργότερα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.