, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πομπέο: Σχεδιάζουμε νέες διαπραγματεύσεις με Β. Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε χθες πως αισιοδοξεί ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας με τη Βόρεια Κορέα θα ξαναρχίσουν εντός εβδομάδων, αποπειρώμενος εκ νέου να υποβαθμίσει τις τέσσερις δοκιμές ζευγών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.
«Κάνουμε σχεδιασμούς για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε μια-δυο εβδομάδες», είπε ο Πομπέο από την Ουάσινγκτον, η οποία θέτει πάντα ως προϋπόθεση τη συνέχιση της αναστολής των δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με επίσημα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τις πυραυλικές δοκιμές «προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων έχουν αρχίσει να διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως τα γυμνάσια αυτά θα εμποδίσουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και καταγράφει ότι δεν έχουν γίνει δοκιμές ούτε πυραύλων με μεγάλο δραστικό βεληνεκές, ούτε πυρηνικών όπλων. «Αυτό δεν συνέβη», τόνισε ο Πομπέο, και είναι «καλό» το ότι δεν συνέβη.
 

#Tags: ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.