, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «Barbaros» ξεκινά έρευνα στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Έρευνα για φυσικό αέριο ξεκινά στο τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», ενώ θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια 1, 8 και 12 μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτό το μήνα θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οποία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL. Άλλη άσκηση θα γίνει από κοινού με τη Γαλλία στο τεμάχιο 8.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία θα διεξαγάγει επίσης τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το philenews.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», σύμφωνα με τη «Yeni Safak», κατέβηκε νοτίως της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το «Barbaros» θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έλαβε από το ψευδοκράτος.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την έρευνα στο τεμάχιο 9, το «Barbaros» θα κάνει έρευνα και σε μέρος του τεμαχίου 1 καθώς και στα τεμάχια 8 και 12. Αναφέρεται ακόμη ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο κορβέτες.

«Λόγω της στάσης της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου” να αγνοεί τη βόρεια Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο», αναφέρει η «Yeni Safak». Υποστηρίζει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια 4,5,6,7 και 1 για τις οποίες έχει ανακοινωθεί NAVTEX χαρακτηρίζοντάς το ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ-Τουρκίας.

Εντός του μηνός, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα κάνει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο εντός της δομής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου» οι φρεγάτες Μπαρμπαρός και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει στα οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Εντός του μηνός επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το τουρκικό ναυτικό μαζί με τη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ανατολικά της Κύπρου και θα κάνει εκπαιδευτική άσκηση με πυρά στο τεμάχιο 8 που βρίσκεται νοτίως της Κύπρου. Επίσης η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου θα διεξαγάγει τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για την «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 2019» με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και τη στήριξη των μονάδων ξηράς στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

#Tags: Κύπρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.