, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

18η Οκτωβρίου, η Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

Γράφει ο Μαμμάντωβ Ρασίντ, Πρόεδρος Συλλόγου ΕλληνοΑζερικης Φιλίας ‘QALA’

Η ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει ότι η διατήρηση της ανεξαρτησίας είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Πρέπει να είσαι έτοιμος για δοκιμασίες, για να μπορείς να αντέξεις και να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία. Το Αζερμπαϊτζάν μέσα σε έναν αιώνα ανέκτησε την ανεξαρτησία δύο φορές και κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, η πρώτη ευκαιρία χάθηκε λόγω εξωτερικών παρεμβάσεων, εσωτερικών συγκρούσεων και έλλειψης διεθνών εγγυήσεων. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1918 και κράτησε μόνο 23 μήνες. Η δεύτερη ιστορική ευκαιρία εμφανίστηκε 70 χρόνια αργότερα. Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας επέτρεψε στον λαό του Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την εθνική του ανεξαρτησία.

Στις 18 Οκτωβρίου 1991, στη σύνοδο του Ανώτατου Σοβιέτ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, εγκρίθηκε η «Συνταγματική Πράξη για την Κρατική Ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν». Με αυτό το σημαντικό ιστορικό έγγραφο, ο λαός μας κατέκτησε την ελευθερία που λαχταρούσε για πολλά χρόνια.

1991 … Βούιζαν οι πλατείες. Νιώθοντας ότι πλησιάζει η ελευθερία, οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επανενωθούν με το αιώνιο όνειρό τους, για να επισπεύσουν εκείνη την ιστορική στιγμή. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σκληροί στο κίνημα του πεδίου και είδαν τη σφαγή του Ιανουαρίου. Τα τανκς της αυτοκρατορίας δεν ήταν πλέον σε θέση να μπλοκάρουν το δρόμο προς την ελευθερία. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έδωσε πολλούς μάρτυρες και θύματα στον αγώνα του για ανεξαρτησία, προχωρούσε σταδιακά και πεισματικά προς την ανεξαρτησία.

Μια φθινοπωρινή ημέρα του 1991, μετά από μακρές συζητήσεις, εγκρίθηκε η «Συνταγματική Πράξη για την Κρατική Ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν». Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν στις 29 Δεκεμβρίου 1991. Στο ψηφοδέλτιο αναγραφόταν: “Υποστηρίζετε τη Συνταγματική Πράξη για την κρατική ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν που υιοθετήθηκε από το Ανώτατο Σοβιέτ του Αζερμπαϊτζάν;” Πάνω από το 95% αυτών συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ομόφωνα την κρατική ανεξαρτησία της δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της, άρχισε να λειτουργεί σε ένα πολύ δύσκολο ιστορικό περιβάλλον. Η ανεξαρτησία του αναγνωρίστηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου 1991 από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, στη συνέχεια από τη Ρουμανία (11 Δεκεμβρίου 1991), το Πακιστάν (13 Δεκεμβρίου 1991), την Ελβετία (23 Δεκεμβρίου 1991), το Ιράν (25 Δεκεμβρίου 1991 ), και τις Ηνωμένες Πολιτείες (23 Ιανουαρίου 1992)., Ρωσία (10 Απριλίου 1992), και από άλλα κράτη. Με την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ (2 Μαρτίου 1992), ξεκίνησε η de facto διεθνής αναγνώρισή του.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας του, ο λαός μας αντιμετώπισε την απειλή να την χάσει ξανά. Από τη μία πλευρά, ο Πρώτος Πόλεμος του Καραμπάχ, ο οποίος κλιμακώθηκε ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, από την άλλη πλευρά, οι λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούνται από ανίκανους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εσωτερικές πολιτικές με αποτέλεσμα το αποσχιστικό κίνημα κινδύνευε να πνιγεί στο λίκνο της ανεξαρτησίας. Ωστόσο, με την επιστροφή του Heydar Aliyev, αυτή η απειλή υποχώρησε.

Τώρα οι πολιτικοί και οικονομικοί πυλώνες της ανεξαρτησίας μας γίνονται ισχυρότεροι. Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη μοίρα της ανεξαρτησίας διατηρούνται και αναπτύσσονται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενίσχυση του κράτους, στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση των εθνικών και ηθικών αξιών.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει μία από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η χώρα μας έχει γίνει ηγέτης όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον κόσμο όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Κανένα έργο μεγάλης κλίμακας στην περιοχή δεν υλοποιείται χωρίς τη συμμετοχή και τη συγκατάθεση του Αζερμπαϊτζάν. Ο κύριος αγωγός εξαγωγής Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν, που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της σύμβασης του αιώνα, εξάγει ήδη το πετρέλαιο μας στην παγκόσμια αγορά. Αυτός ο αγωγός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο όσο και για την ευημερία του λαού μας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.