, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

31 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης των Αζέρων

Ο λαός μας, καθώς και οι συμπατριώτες μας που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο με μεγάλο ενθουσιασμό, συγκίνηση και περηφάνεια.

Σε μια από τις ομιλίες του προς τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών στις 31 Δεκεμβρίου, ο εθνικός μας ηγέτης Χεϊντάρ Αλίγιεφ είπε:

«Ο εορτασμός της Εθνικής Ημέρας Αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών ως κρατική αργία, σαν αποτέλεσμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, έχει γίνει ήδη παράδοση. Αυτή η ημέρα αλληλεγγύης αντικατοπτρίζει την αναγέννηση, την πρόοδο και την εθνική ενότητα του λαού του Αζερμπαϊτζάν με την αρχαία και πλούσια ιστορία του, κινητοποιώντας τον στον ιερό και υπεύθυνο αγώνα για ανεξάρτητο κράτος, είναι ημέρα πίστης και ελπίδας για κάθε Αζερμπαϊτζανό. Σήμερα, εκατομμύρια συμπατριώτες μας ζουν και εργάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα μοναδικό κράτος που κρατάει ζωντανή την εθνική και πνευματική τους ύπαρξη, η ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Η βάση της ιδέας της ενότητας και της αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών του κόσμου είναι ο σεβασμός για το κράτος του Αζερμπαϊτζάν, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνική και πνευματική ύπαρξη και τις οικουμενικές αξίες του λαού μας, τη μέριμνα για τη συνεχή προστασία και επιβίωσή τους”.

Προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις των συμπατριωτών μας που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, με την ανεξάρτητη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, για να εξασφαλιστεί η ενότητα και η αλληλεγγύη τους, πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Συνέδριο των Αζερμπαϊτζανών του κόσμου στο Μπακού στις 9-10 Νοεμβρίου 2001 με διάταγμα που υπεγράφη από τον Χεϊντάρ Αλίγιεφ στις 23 Μαΐου 2001. Εκφωνώντας μια εις βάθος ομιλία στο συνέδριο, ο μεγάλος ηγέτης Χεϊντάρ Αλίγιεφ μίλησε και εξέφρασε τις απόψεις του για τη διασφάλιση της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης των Αζερμπαϊτζανών του κόσμου, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του κράτους του Αζερμπαϊτζάν και των Αζερμπαϊτζανών του κόσμου, την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και ανάπτυξης της μητρικής γλώσσας, των εθνικών και πνευματικών αξιών.

“Για κάθε άτομο, η εθνικότητά του είναι πηγή υπερηφάνειας. Ήμουν πάντα περήφανος και σήμερα είμαι περήφανος που είμαι Αζερμπαϊτζανός!”. Αυτά τα λόγια του Εθνικού Ηγέτη έχουν γίνει σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας για κάθε συμπατριώτη μας.

 Οι ιδέες του Εθνικού Ηγέτη για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και της ενότητας των Αζερμπαϊτζανών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και σήμερα. Η διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου των Αζερμπαϊτζανών του κόσμου στο Μπακού στις 16 Μαρτίου 2006, του 3ου Συνεδρίου στις 5-6 Ιουλίου 2011 και του 4ου Συνεδρίου στις 3-4 Ιουνίου 2016 στο Μπακού, με τα διατάγματα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεβ, έκανε σημαντική συμβολή στην οικοδόμηση και ενίσχυση της διασποράς του Αζερμπαϊτζάν.