Αγνοούνται δεκάδες μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης!

μεταναστες πλοιο
Τουλάχιστον 30 μετανάστες αγνοούνται μετά από τη βύθιση της βάρκας τους στα ανοιχτά της Λιβύης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (IOM).
Ένα περιπολικό σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσε 91 ανθρώπους και περισυνέλεξε μια σορό, αλλά σύμφωνα με τους επιζώντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στην λέμβο επέβαιναν 120 ως 140 άνθρωποι όταν αυτή απέπλευσε από περιοχή κοντά στην Μιζουράτα.
«Όπως συμβαίνει συχνά, η λέμβος, η οποία φουσκώθηκε στην παραλία λίγο πριν από την αναχώρηση, άρχισε γρήγορα να ξεφουσκώνει. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά της», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ιταλία Φλάβιο ντι Τζάκομο.
«Πολλοί έπεσαν στην θάλασσα, κάποιοι πνίγηκαν και άλλοι κατάφεραν να ξανανέβουν στη λέμβο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι επιβαίνοντες προέρχονταν κυρίως από τη Σομαλία, αλλά και από το Σουδάν και τη Νιγηρία.
Σε αυτού του είδους τις λέμβους οι διακινητές επιβιβάζουν συνήθως από 100 ως 140 ανθρώπους.
Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 91 ανθρώπους και περισυνέλεξε τη σορό ενός από αυτή τη λέμβο, η οποία είχε βυθιστεί κατά το ήμισυ όταν την εντόπισε.
Την ίδια ώρα ένα άλλο περιπολικό σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής προσέφερε βοήθεια σε μια δεύτερη λέμβο που βρισκόταν σε κίνδυνο με 106 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων μια Νιγηριανή, η οποία γέννησε πάνω στο πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκε όταν διασώθηκε.
Στον τοκετό βοήθησε μια ιατρική ομάδα του Τάγματος της Μάλτας που βρισκόταν πάνω στο πλοίο και η Νιγηριανή και το αγοράκι που γέννησε είναι καλά στην υγεία τους και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μόλις έφτασαν στην Λαμπεντούζα.
Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, περισσότεροι από 118.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς και περίπου 2.580 έχουν χάσει τη ζωή τους στο ταξίδι αυτό ή αγνοείται η τύχη τους.
Πηγή:protothema.gr