18:25, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Απαγορεύονται τα… μπουρκίνι στις Κάννες!

burkini-cannesΟι Κάννες απαγορεύουν από τις παραλίες τους μαγιό που «δεν σέβονται τις αρχές της κοσμικής κοινωνίας» -δηλαδή τα «μπουρκίνι», τα γυναικεία μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, σε τήρηση των αυστηρότερων ερμηνειών της μουσουλμανικής παράδοσης.
Ο δήμος συσχετίζει την κίνηση με το ότι η Γαλλία είναι «τρομοκρατικός στόχος» ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος είπε πως τα μπουρκίνι είναι «σύμβολο εξτρεμισμού».
Οι Κάννες έχουν ακόμη νωπή τη φριχτή επίθεση στα μέσα Ιουλίου με τους 84 νεκρούς. Ενδιάμεσα, ο δήμος έχει εισάγει διάφορα νέα μέτρα ασφαλείας θέλοντας να περιορίσει κίνδυνο νέας επίθεσης, μέχρι και απαγορεύοντας τις μεγάλες τσάντες παραλίας.
Σε νέα οδηγία της δημοτικής Αρχής, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η πρόσβαση στις παραλίες σε όποιον δεν φέρει ένδυση παραλίας που σέβεται τα χρηστά ήθη και τις αρχές της κοσμικής κοινωνίας».
Τονίζεται ότι «ένδυση παραλίας που σηματοδοτεί επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μία θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και χώροι λατρείας είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη».
Ο γενικός διευθυντής των δημοτικών υπηρεσιών, Τιερί Μιγκούλ, διευκρίνισε ότι δεν απαγορεύεται κανένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά μόνο «επιδεικτική ενδυμασία, η οποία κάνει αναφορά σε τρομοκρατικά κινήματα με τα οποία βρισκόμαστε σε πόλεμο».
Ο δήμαρχος της Νίκιας, Νταβίντ Λισνάρ (του κεντροδεξιού κόμματος), ήταν ακόμη σαφέστερος στην εξήγηση που έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα Nice Matin: «Δεν απαγορεύουμε ούτε τη μαντίλα, ούτε το [εβραϊκό] κιπά, ούτε τον σταυρό, απαγορεύουμε απλώς μία στολή που είναι σύμβολο του ισλαμικού εξτρεμισμού».
Προ ημερών, η κοντινή Μασσαλία είχε καταλήξει, έπειτα από έντονες αντιδράσεις, να ακυρώνει ιδιωτική εκδήλωση σε πισίνες για μουσουλμάνες που φορούσαν μπουρκίνι.