, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Απήγγειλαν το Κοράνι ανήμερα Μ. Παρασκευή μέσα στην Αγιά Σοφιά

Την Μεγάλη Παρασκευή, αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τη χριστιανοσύνη επέλεξε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Αγάπη του Προφήτη» μέσα στον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η συγκεκριμένη εκδήλωση περιλάμβανε μάλιστα και την πρώτη απαγγελία του Κορανίου μέσα στον ναό-σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης μετά από 85 χρόνια.

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ στις 23 Απριλίου, ήταν παρόντες ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Αχμέτ Χαλούκ.
Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, ή αλλιώς Αγία Σοφία, ήταν από το 360 μ.Χ. μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση της περίοδο 1204-1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της πόλης μετατράπηκε σε τέμενος και κατόπιν σε μουσειακό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το Κοράνι εντός του σημαντικού ναού από το 1934, το έτος που ονομάστηκε μουσείο.
 protothema.gr