13:07, Δευτέρα
24 Ιανουαρίου 2022

Απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

ImageHandler (1)

Την πρόταση μομφής εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης απέρριψε απόψε το γαλλικό κοινοβούλιο – όπως αναμενόταν. Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει η συντηρητική αντιπολίτευση με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να κάνει χρήση ενός διατάγματος για να περάσει ένα οικονομικό νομοσχέδιο.
Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε αφού συγκέντρωσε μόνο 234 ψήφους υπέρ, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνταν για να γίνει δεκτή.
Μόνο μία φορά στα 57 χρόνια της Πέμπτης Δημοκρατίας έχει γίνει δεκτή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, το 1962, όταν χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση του τότε πρωθυπουργού Ζορζ Πομπιντού.
Στην ομιλία του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο Βαλς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς αμφιταλαντεύσεις».
Με την απόρριψη της πρότασης μομφής, το κοινοβούλιο θεωρείται ότι ενέκρινε αυτόματα, σε πρώτη ανάγνωση, τον αμφιλεγόμενο νόμο που εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, και προβλέπει μεταξύ άλλων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και τη λειτουργία των καταστημάτων 12 Κυριακές του έτους, από 5 που ήταν μέχρι σήμερα.
 
 
 

ΠΗΓΗ: protothema.gr