, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του RəşidMəmmədov

Η πρώτη στάση σε οποιαδήποτε διαδρομή για το Μπακού είναι η Παλιά Πόλη ή το IcheriSheher (ΙτσερίΣεχέρ). Το IcheriSheher είναι ένα μαργαριτάρι της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχουν πολλές γκαλερί και εκθεσιακοί χώροι στο IcheriSheher, όπου μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε έργα από διάφορους καλλιτέχνες, γλύπτες και τεχνίτες. Τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης είναι το Παλάτι των Shirvanshahs και το Giz Galasi, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Το Giz Galasi είναι ένα μνημείο γεμάτο μυστήρια και θρύλους. Το πιο υπέροχο μνημείο του Μπακού υψώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του φρουρίου στο IcheriSheher. Αυτό το μοναδικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανάλογό του στην Ανατολή. Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με την ιστορία της κατασκευής αυτού του μνημείου, το οποίο προσελκύει την προσοχή με τη μοναδική του μορφή και τον σκοπό χρήσης του. Είναι το σύμβολο του Μπακού και συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Δεκέμβριο του 2000.

ΜΠΟΥΛΒΑΡ

Η λεωφόρος είναι σίγουρα ένα μέρος που αξίζει να δείτε στο Μπακού. Είναι επίσης γνωστό ως το παραθαλάσσιο εθνικό πάρκο και είναι ένα αγαπημένο σημείο περπατήματος για πολλούς κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας. Η ιστορία της χρονολογείται πάνω από 100 χρόνια. Οι επισκέπτες θα εκπλαγούν από την ομορφιά της πόλης και το σύστημα φωτισμού, τον όμορφο σχεδιασμό τοπίου, τα σκιερά σοκάκια, τις πολλές αίθουσες ψυχαγωγίας και παιχνιδιών για παιδιά και ενήλικες. Το Διεθνές Κέντρο Mugam, το Μουσείο Χαλιού του Αζερμπαϊτζάν, το BakuCrystalHall, ένα συγκρότημα αθλητικών εκδηλώσεων και συναυλιών βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου.

Το Μπακού έχει κερδίσει τη φήμη του ως “Πόλη των Αντιθέσεων” συνδυάζοντας την αρχαία ομορφιά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικοδόμηση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με γοητευτικά αρχιτεκτονικά μνημεία, επιχειρηματικά κέντρα και ουρανοξύστες.

ATESHGAH

Συχνά τον αποκαλούν και ως τον “Ναό της φωτιάς του Μπακού”. Το Ateshgah του Μπακού είναι ένας θρησκευτικός ναός σαν κάστρο στον οικισμό Surakhani γύρω από το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τις περσικές και ινδικές επιγραφές, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως προσκύνημα από Ινδουιστές και Ζωροαστρίους. Το “Atəş” είναι μια περσική λέξη που σημαίνει φωτιά. Ένα πενταγωνικό συγκρότημα με κελιά για μοναχούς και μια αυλή υπάρχουν στον ορθογώνιο αυτό ναό. Χτίστηκε τον 17ο και 18ο αιώνα.

Ο ναός εγκαταλείφθηκε μετά το 1883 με την κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κοντινή απόσταση και τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και την κατάσβεση της ιερής φωτιάς. Το Ateshgah ήταν ένας τόπος προσκυνήματος και φιλοσοφικού κέντρου για τους Ζωροαστρίους από τη βορειοδυτική Ινδική υποήπειρο, οι οποίοι διαπραγματεύονταν στην περιοχή της Κασπίας μέσω από τον περίφημο “Δρόμο του Μεταξιού”. Υπήρχαν τέσσερα ιερά στοιχεία στις πεποιθήσεις τους: atəşi (φωτιά), badi (αέρας), abi (νερό) και heki (γη). Ο ναός έπαψε να λειτουργεί ως τόπος λατρείας μετά το 1883 με την κατασκευή διυλιστηρίων πετρελαίου στο Surakhani. Το συγκρότημα μετατράπηκε σε μουσείο το 1975.

ΚΕΝΤΡΟ HEYDAR ALIYEV

Το Κέντρο HeydarAliyev είναι ένα υπέροχο κτίριο που αντιπροσωπεύει την εικόνα του σύγχρονου Μπακού. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τη διάσημη αρχιτέκτονα ZahaHadid, και αυτό το κτίριο, το οποίο είναι ένα από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά μνημεία, αξίζει πραγματικά να το δείτε από κοντά.

Το κέντρο προσφέρει ένα υπέροχο περιβάλλον για παραστάσεις από παγκόσμια μουσικά αστέρια, εκθέματα μουσείων και συλλογές σύγχρονης τέχνης.

GOBUSTAN

Η ιστορία του Gobustan είναι διάσημη για τους πίνακες ζωγραφικής που χρονολογούνται από 40.000 χρόνια. Αυτό το μέρος θεωρείται ένα από τα πρώτα μέρη όπου οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτό το αρχαίο μέρος μπορείτε να δείτε σκηνές κυνηγιού και χορού αρχαίων ανθρώπων, δραστηριότητες όπως ξυλουργικές εργασίες και ζωικά σχέδια πάνω σε βράχους. Βρίσκεται 64 χλμ. νοτιοδυτικά του Μπακού.

’QALA

Το όνομα του χωριού Qala σχετίζεται άμεσα με την λέξη “φρούριο”. Με μια πρώτη ματιά, μια τόσο απλή εξήγηση του ονόματος βασίζεται σε ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα αφενός και σε λαϊκή ετυμολογία αφετέρου. Ορισμένοι ντόπιοι ερμηνεύουν το όνομα του χωριού ως “προστατευμένος χώρος”, δηλαδή ένας ανίκητος χώρος, ένα χωριό. Η άλλη μερίδα συνδέεται με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δηλαδή “φρούριο”. Από αυτό εδώ το χωριό πήρε και την ονομασία του ο Σύλλογος ΕλληνοΑζερικης Φιλίας “QALA”.

Στο Qalaυπάρχει ένα Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό μουσείο κάτι που το κάνει μια εξαιρετική τουριστική τοποθεσία. Στο μουσείο, την προσοχή τραβούν διάφορα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα σε βραχογραφίες. Επιπλέον, μπορεί κανείς να δει αρχαίους τύμβους, επιτύμβιες στήλες, οικισμούς, τόπους λατρείας και μια σειρά από άλλα υλικά και πολιτιστικά παραδείγματα που καλύπτουν την περίοδο από το δεύτερο μισό της III χιλιετίας π.Χ. έως το πρώτο μισό της II χιλιετίας π.Χ.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.