fbpx

, Τρίτη
15 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

«Ασκήσεις ισορροπίας» από την Κίνα – Υπέρ της κατάπαυσης πυρός, αλλά εγκαλεί τις ΗΠΑ για σχέδια βιολογικού πολέμου

Γαλλία και Γερμανία καλούν το Πεκίνο να παρέμβει για διπλωματική επίλυση της κρίσης – Αρνήθηκε να δεσμευτεί ο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Εξέφρασε ανησυχία για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, την ώρα που το κινεζικό ΥΠΕΞ ζητούσε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για 26 στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στο ουκρανικό έδαφος

«Ασκήσεις ισορροπίας» ανάμεσα στη δεδομένη στήριξη του προς τη Ρωσία και τις διπλωματικές και οικονομικές του σχέσεις με τη Δύση επιχειρεί το Πεκίνο, στέλνει ωστόσο ένα σαφές μήνυμα: Οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας μπορεί να έχουν οικονομικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, έκανε στην ουσία την πρώτη του δημόσια παρέμβαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχειρώντας να κρατήσει, στην ουσία, αυτές τις λεπτές ισορροπίες: Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει το protothema, ο Σι ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί ότι η Κίνα θα συντονιστεί με την ΕΕ, για να «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με τη διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Σι δήλωσε επίσης εξαιρετικά ανήσυχος από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συνέστησε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί για το αν θα μεσολαβήσει ο ίδιος στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία. H Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη» αρκέστηκε να δηλώσει, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος είπε πως η Κίνα «είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», ενώ επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές». «Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, για να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση» υπογράμμισε κατά την επικοινωνία του με Μακρόν και Σολτς και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ το ίδιο το Πεκίνο φοβάται ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν τελικά να έχουν αντίκτυπο στην Κίνα -και δη στην οικονομία της χώρας. Αυτό φαίνεται πως υπενθύμισαν οι Σολτς και Μακρόν στον Κινέζο ομόλογό τους, για να ασκήσουν πίεση στο Πεκίνο, ώστε να παρέμβει.

Οι οικονομικοί δεσμοί του Πεκίνου εκτείνονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ιδιαίτερα στη Δύση. Το να παραμερίζεται η Ρωσία σε μια νεοσύστατη παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλεί τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Κίνας, η οποία έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους και να εγκαλέσει τις ΗΠΑ για την ύπαρξη 26 στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, υπήρξαν αναφορές ρωσικών μέσων ότι σε αυτά τα βιολογικά εργαστήρια αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών και ότι η Ρωσία τα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτές τις καταγγελίες φαίνεται να υιοθετεί και το Πεκίνο, ζητώντας εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινζεικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιαν, δήλωσε σήμερα ότι για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ουκρανία, στις γύρω περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων. «Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η χώρα που γνωρίζει καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που αποθηκεύονται και της έρευνας που έχει διεξαχθεί» συμπλήρωσε.

Με διάφορα ονόματα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες, είπε ο Ζάο, με μόνο 26 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ουκρανία. «Ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών; Τι ακριβώς έκαναν; Αυτά ήταν πάντα η πηγή προβληματισμού για τη διεθνή κοινότητα» σχολίασε.

«Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να αποσαφηνίσει πλήρως τις βιολογικές στρατιωτικές της δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να αποδεχθεί να επιβεβαιωθούν αυτές από τρίτα μέρη» υπογράμμισε, τέλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.