, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Brexit: Πώς αντιδρούν οι αγορές στις εξελίξεις

Η φημισμένη βρετανική ψυχραιμία είναι το κύριο χαρακτηριστικό σήμερα στις αγορές- τουλάχιστον προς το παρόν. Παρά την είδηση, που θέλει να έχουν συγκεντρωθεί οι 48 υπογραφές για την πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, τόσο η στερλίνα όσο και οι μετοχές ανακάμπτουν σήμερα ελαφρά. Ορισμένοι κλάδοι πάντως, όπως αυτοί των οικοδομικών εταιρειών και των τραπεζών, παραμένουν υπό πίεση, αφού υπάρχει ανησυχία ότι θα είναι μεταξύ των μεγάλων θυμάτων σε ενδεχόμενο no deal ή παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορεί πια να αποκλειστεί κανένα από τα σενάρια για την εξέλιξη του Brexit. Έχοντας δε από χθες- όταν και σφυροκόπησαν στερλίνα και τραπεζικές μετοχές- προεξοφλήσει την πρόταση μομφής κατά της Μέι, σήμερα τηρούν στάση αναμονής.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Υπό τις συνθήκες αυτές το βρετανικό νόμισμα ανακάμπτει περίπου 0,2% έναντι του αμερικανικού στα 1,2803 δολάρια ανά στερλίνα.  Ανάλογα τα κέρδη και έναντι του ενιαοίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία στις 88,51 πένες ανά ευρώ. Χθες είχε υποτιμηθεί έως και σχεδόν 2% έναντι δολαρίου και ευρώ και ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες της τάξης του 1,5%.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κινείται σε θετικό έδαφος, ενισχυμένος κατά 0,2% στις 7.053 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος είναι στο κόκκινο, αν και με περιορισμένες απώλειες, μετά τη βουτιά της Πέμπτης. Οι εταιρείες κατασκευής κατοικιών είναι αυτές που βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο των πωλητών, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί 1,7%.
Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ τα ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό ελαφρά πίεση. Ουσιαστικά όλοι αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις, περιμένοντας περισσότερες εξελίξεις μέσα στην ημέρα.
Πηγή: Naftemporiki.gr