, Τρίτη
21 Μαρτίου 2023

Brexit: Υπερψηφίστηκε η τρίμηνη παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης

Υπερψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης για παράταση της ημερομηνίας του Brexit η Βουλή των Κοινοτήτων.

Με τα νέα δεδομένα η Τερέζα Μέι ελπίζει να περάσει η συμφωνία της σε μια τρίτη προσπάθεια πριν τη Σύνοδο της ΕΕ.

Με άνετη πλειοψηφία η ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων υπερψήφισε την Πέμπτη το βράδυ την τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράταση θα είναι τρίμηνη δηλαδή από την 29η Μαρτίου που είναι τώρα, στην 29η Ιουνίου.

Η τροπολογία πέρασε με άνετη πλειοψηφία, 413 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 202 κατά. Είναι η πρώτη νίκη της κυβέρνησης μετά από τέσσερις συνεχείς ψηφοφορίες. Παρά το γεγονός ότι οκτώ μέλη της την καταψήφισαν, το κλίμα στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος φαίνεται να αλλάζει.

Με την απειλή ότι αν δεν υπάρξει η τρίμηνη παράταση, τα πάντα είναι ανοιχτά -εκλογές, νέο δημοψήφισμα, παραμονή της χώρας στην Τελωνιακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά ή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές- ένα μεγάλο μέρος των 75 σκληρών ευρωσκεπτικιστών της ομάδος European Research Group (ERG) καθώς και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), δείχνουν να μαλακώνουν την αντίθεσή τους στην συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle