, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

CNN: Οι 6 λόγοι που ένα Grexit δεν θα είναι η απόλυτη καταστροφή

ee-greece-flags-sooc-nikos-lybertas-708_8Το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανακινεί το αμερικανικό δίκτυο CNN με αφορμή το αίτημα της χώρας για ομαδοποίηση των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αποπληρωμή και των τεσσάρων στις 30 Ιουνίου.
Η Ελλάδα έχει πλησιάσει περισσότερο σε μία χρεοκοπία και μία πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη μετά την επιλογή της να αναβάλει την πληρωμή των 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του CNN Money. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι για κάποιο λόγο η προοπτική της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ δεν τρομάζει τις παγκόσμιες αγορές όσο κάποτε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λόγοι που ένα Grexit, αν και χωρίς αμφιβολία οδυνηρό, ενδέχεται να μην είναι η πλήρης καταστροφή σήμερα όσο ήταν το 2012 ή το 2010, όταν η ευρωζώνη ήταν στο χείλος της κατάρρευσης, είναι οι εξής 6:

  • Ισχυρότεροι πιστωτές: Η δομή του ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010 το 85% του χρέους της χώρας ήταν στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι είχαν πολλά να χάσουν. Η αναλογία έχει αντιστραφεί έκτοτε. Πρόσφατα στοιχεία από το OpenEurope έδειξαν ότι ο 80% του ελληνικού κρατικού χρέους είναι στα χέρια κυβερνήσεων και άλλων θεσμών, όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, που είναι καλύτεροι εξοπλισμένοι για να διαχειριστούν μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία.
  • Το ρίσκο έχει διαχυθεί: Δεν υπάρχει καμία τράπεζα που να κατέχει σημαντικό μερίδιο του χρέους, επομένως κανένας πιστωτής δεν θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα. Επιπλέον, οι ξένες τράπεζες είχαν στην κατοχή τους μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo. Οι διεθνείς τράπεζες δεν πρόκειται να τιμωρηθούν, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του χρέους ταρακουνάει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Δεν υπάρχει φόβος για φαινόμενο ντόμινο: Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, αλλά η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία -οι άλλες «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης- είναι πολύ καλύτερα έπειτα από δουλειά μέσω των δικών τους οδυνηρών προγραμμάτων διάσωσης. Οι αποδόσεις των ομολόγων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι επενδυτές είναι πολύ πιο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στα υπόλοιπα μέλη της ένωσης, επειδή φοβούνται λιγότερο ότι εκείνες οι χώρες θα ακολουθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας έχει τώρα απόδοση 2,2%, σε σύγκριση με το 7% του 2010. Στην πραγματικότητα, και η Ισπανία και η Ιταλία μπορούν τώρα να δανειστούν χρήματα φθηνότερα από τις ΗΠΑ.
  • Η τόνωση από την ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε ένα τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης τον Ιανουάριο, κάτι που έκανε πολύ χαρούμενους τους επενδυτές. Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το φθηνό μετρητό μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των όποιων επιπτώσεων από την Ελλάδα.
  • Η οικονομική ανάπτυξη: Η Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι παλεύει με τις επιπτώσεις μιας μακράς ύφεσης, είναι σε καλύτερη θέση τώρα συγκρινόμενη με την τελευταία φορά που ένα Grexit ήταν πάλι στο τραπέζι το 2012. Η οικονομία της Ευρωζώνης σημειώνει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τετράμηνο του 2015, σε σύγκριση με το τελευταίο τετράμηνο του 2014. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 1%.
  • Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη: Οταν η κρίση της Ευρωζώνης χτύπησε για πρώτη φορά το 2010, οι ηγέτες της Ενωσης δεν είχαν κανένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορούν να στραφούν αν ένα κράτος-μέλος είχε προβλήματα. Από τότε, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναπτύξει ένα ταμείο διάσωσης 800 δισ. δολαρίων για δάνεια έκτακτης ανάγκης. Επίσης συμφώνησαν σε κανόνες στο πώς οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα λεφτά.

.iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.