23:53, Δευτέρα
04 Ιουλίου 2022

Δεκάδες μετανάστες πέθαναν από τη δίψα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη

newego_LARGE_t_1101_54265903_type12713Τουλάχιστον 35 μετανάστες από το Νίγηρα  πέθαναν από τη δίψα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Σαχάρα με στόχο να φτάσουν στην Αλγερία και από εκεί στην Ευρώπη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Ρίσα Φέλτου, δήμαρχος της Αγκαντέζ, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Νίγηρα και μιας από της βασικές  οδούς που χρησιμοποιούν οι μετανάστες προκειμένου να φτάσουν από τη δυτική Αφρική στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ρίσα Φέλτου, δυο οχήματα που μετέφεραν τουλάχιστον 60 ανθρώπους είχαν αναχωρήσει από το Αρλίτ «γύρω στις 15 Οκτωβρίου» για το Ταμανρασέτ, μια πόλη στη νότια Αλγερία, στην καρδιά της Σαχάρας.

Ο δήμαρχος της Αγκαντέζ δήλωσε ότι όταν στο ένα όχημα προκλήθηκε βλάβη, το άλλο έφυγε άδειο, χωρίς τους μετανάστες, για να βρει ανταλλακτικά για την επιδιόρθωση του πρώτου.

Οι μετανάστες χωρίστηκαν τότε σε μικρές ομάδες για να αναζητήσουν μικρές οάσεις. Ύστερα από αρκετές ημέρες περιπλάνησης στην έρημο, πέντε άνθρωποι κατάφεραν να φθάσουν στην πόλη Αρλίτ και να ειδοποιήσουν το στρατό, ο οποίος όμως έφθασε πολύ αργά στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός χωροφύλακα, ο στρατός έχει ήδη εντοπίσει πέντε πτώματα, δυο γυναικών και τριών εφήβων, ενώ 19 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Αρλίτ, στο βόρειο Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον Αζάουα Μπαμάνε, αξιωματούχο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αρλίτ, η ομάδα τον μεταναστών περιελάμβανε ολόκληρες οικογένειες, με πολλά παιδιά και γυναίκες.

naftemporiki.gr