Διαδηλώσεις στην Μόσχα κατά του πολέμου στην Ουκρανία

diadiloseis-stin-mosxa-kata-tou-polemou-stin-oukraniaΧιλιάδες ήταν οι Ρώσοι που συμμετείχαν την Κυριακή στο κέντρο της Μόσχας στην «πορεία για την ειρήνη» στηνΟυκρανία και να διαμαρτυρηθούν για το ρόλο που αποδίδεται στο Κρεμλίνο στον πόλεμο που μαίνεται στο ανατολικό της τμήμα.

Ομάδα διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν ρωσικές και ουκρανικές σημαίες, διέσχισε τους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου,  όπως: «Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία», «Σταματήστε τα ψέματα του Πούτιν».

Περίπου 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με την αστυνομία, «δεκάδες χιλιάδες» σύμφωνα με τον Σεργκέι Νταβίντις, έναν από τους διοργανωτές.

Οι οργανωτές της πορείας ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την επιθετική πολιτική τους στην Ουκρανία που οδηγεί, σύμφωνα με αυτούς, τη Ρωσία στην απομόνωση.

«Η πολιτική αυτή οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών και Ρώσων», γράφουν στο Facebook.

Η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης ότι παρέχει βοήθεια στους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας προμηθεύοντάς τους όπλα και στρατιωτικό υλικό και στηρίζοντάς τους με δυνάμεις του τακτικού στρατού της, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Στην ιστοσελίδα του, ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελβετία, είχε επίσης καλέσει τους Ρώσους να λάβουν μέρος στην πορεία και να μοιράζουν αντιπολεμικά φυλλάδια.

Εν τω μεταξύ παράλληλα με την «πορεία για την ειρήνη» της Μόσχας, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα για να στηρίξουν τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολη περί τους 1.000 διαδηλωτές μετείχαν σε «πορεία ειρήνης», παρά την απαγόρευση της κινητοποίησης από τις τοπικές αρχές.

Τον Μάρτιο, χιλιάδες Ρώσοι είχαν πραγματοποιήσει πορεία «για την ειρήνη» στους δρόμους της Μόσχας, παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά την προσάρτηση αυτή και την έναρξη της ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος Πούτιν καταγράφει ρεκόρ δημοτικότητας στη χώρα του.

naftemporiki.gr

φωτογραφία : REUTERS/MAXIM ZMEYEV