Δίνουν… ρέστα οι Τούρκοι για τα F-16
Με όλα τα μέσα επιχειρεί η Άγκυρα να κλείσει το θέμα των F-16, θορυβημένη από την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδας.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Τούρκοι αξιωματούχοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην έγκριση του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ζητά από τις ΗΠΑ να κρατήσουν τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σήμερα (20.30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να κάνει το πιο σκληρό παζάρι εκ μέρους της Άγκυρας για τα τουρκικά F-16.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφυγε από την Άγκυρα με μία εντολή: να γυρίσει με μια εξέλιξη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί θετικά ως επιτυχία της κυβέρνησης Ερντογάν στον δρόμο προς τις εκλογές. Στην Άγκυρα υπάρχει εκνευρισμός, καθώς μετά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale και των εκσυγχρονισμένων F-16 Viper, που άρχισαν να εντάσσονται στην Πολεμική μας Αεροπορία, είναι σαφές ότι το αεροπορικό πλεονέκτημα που έχει ήδη η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών F-35 από το 2028.
Όπως μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου
Διεθνολόγοι και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν τις ισορροπίες εφαρμόζοντας μια ήδη δοκιμασμένη τακτική, την ίδια που ακολούθησαν μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του αραβικού κόσμου, η οποία δεν επέφερε προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν και έχουν συμμάχους και στον αραβικό κόσμο και στο Ισραήλ, από τη δεκαετία του ’60 εφάρμοσαν το εξής δόγμα: Πάντα το Ισραήλ είχε οπλικά συστήματα μία γενιά μπροστά από τις σύμμαχες αραβικές χώρες των ΗΠΑ. Στρατιωτικές αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το δόγμα πιθανότατα θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Τουρκία είναι μεν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ωστόσο λόγω των σχέσεών της με εχθρικές χώρες, όπως Ρωσία, Κίνα και Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν την εμπιστευτούν.
Εξακολουθεί να «πιέζει» το ελληνοαμερικανικό λόμπι
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν στην «Political» ότι «είναι πολλοί μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν που περιμένουν έως τις τουρκικές εκλογές για να πάρουν τελική απόφαση». Οι ίδιες πηγές μάς έλεγαν ότι «μετά την αποστολή του αιτήματος στο Κογκρέσο για την έγκριση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκείνο έχει περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να απαντήσει θετικά ή αρνητικά και μετά να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες ΗΠΑ – Τουρκίας για το θέμα».
Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και οι σύμμαχοί τους μέσα στο Κογκρέσο ξεκίνησαν ήδη τη μεγάλη μάχη για να βάλουν φρένο στο τουρκικό αίτημα με επιχειρήματα που δύσκολα μπορεί να αντικρούσει ο Λευκός Οίκος. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν η δήλωση του βουλευτή των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόνε, ο οποίος κάλεσε την προεδρία Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε καμία πώληση F-16 προς την Άγκυρα, καθώς «ο Ερντογάν έδειξε ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν, συμφιλιώθηκε με τον Πούτιν και άλλους δικτάτορες, απείλησε να επιτεθεί στην Ελλάδα και διέπραξε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πάντως, η διαδικασία μέχρι να ανάψει το «πράσινο φως» για τα τουρκικά F-16 εκτιμάται ότι θα είναι μακρά, καθώς ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να πει «ναι» στο βασικό αίτημα της Ουάσιγκτον για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις τουρκικές εκλογές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL