ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

«Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τερματισμό του πολέμου»

Δημήτριος Τσαϊλάς Αναρτήθηκε από Δημήτριος Τσαϊλάς
12/03/2022
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Πώς να καταλάβετε εάν σας έχουν «χακάρει» το κινητό;

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς

Μια από τις βασικές έννοιες που μελετούν οι διανοητές της τέχνης του πολέμου είναι ο «τερματισμός του πολέμου». Σε αυτό το πεδίο έρευνας, εξετάζονται οι μέθοδοι με τις οποίες οι εμπόλεμοι προσπαθούν να τερματίσουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτούς. Με αυτό το σκεπτικό θεωρείται νίκη, η στιγμή που ο εμπλεκόμενος αποκτήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα για την επίτευξη του στόχου της πολιτικής του. Όταν μια πολιτική ηγεσία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει αυτή τη στιγμή, χάνει την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική μόχλευση στο τραπέζι των συζητήσεων για τους όρους της ειρήνης.

Ενώ, η Ρωσία είχε την ευκαιρία, και εκτιμάται ότι σχεδόν έφτασε σε αυτό που ο Σουν Τζου περιγράφει ως «υπέρτατη τέχνη του πολέμου», δηλαδή «να υποτάξει τον εχθρό χωρίς να πολεμήσει» δεν αξιοποίησε τη στιγμή. Εννοείται η στιγμή, όπου η ρωσική πλευρά παρουσίασε τη δηλωμένη πρόθεση της να διεξάγει «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Ντονμπάς, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας διατράνωνε την πεποίθησή του ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» να ολοκληρωθεί κινητοποίηση του Ουκρανικού στρατού και εξέφρασε την προθυμία να επιδιώξει μια διπλωματική λύση. Αυτή ήταν η στιγμή που η Ρωσία έπρεπε να είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Αντ’ αυτού η Ρωσία επέλεξε την εισβολή, για να επιτύχει δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να πάρει τον έλεγχο του συνόλου της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας το έργο της ανοικοδόμησης των στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας της Ρωσίας και της διασφάλισης της από δυτική επίθεση. Ο δεύτερος στόχος ήταν η επίδειξη της ισχύος του ρωσικού στρατού, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και μεγιστοποίηση της περιφερειακής επιρροής της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα έφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα καθώς δεν έχει όφελος από μια κατεστραμμένη Ουκρανία, μια αποδεκατισμένη ρωσική οικονομία, ενός δυσαρεστημένου ρωσικού λαού που διαδηλώνει στους δρόμους και ενός κόσμου εν πολλοίς ενωμένου ενάντια στη Ρωσία.

Related Post

Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου

Γερμανία: Ο υπ. Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ επισκέπτεται το Ισραήλ

Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων καθώς ο πόλεμος στο Ιράν αυξάνει το κόστος των καυσίμων

Ενέργεια: Χώρες, κυρίως στην Ασία, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα με στόχο να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών

Αν αντί της εισβολής, η Ρωσία επέλεγε να εδραιώσει τα κέρδη της στο Ντονμπάς, χωρίς τη χρήση σκληρής ισχύος και αξιοποιώντας την ήπια ισχύ με τους ρωσόφιλους της περιοχής, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να απολάμβανε ένα τετελεσμένο τύπου Κριμαίας όπου εγκαθίδρυσαν ένα νέο status quo αφού ξεπέρασαν μια μέτρια διεθνή καταδίκη. Αντίθετα, η Ρωσία θα βρεθεί βαλτωμένη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση που μειώνει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

Πριν την επιχείρηση της εισβολής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν υπερασπιζόταν τις λεγόμενες «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» ως υπεράσπιση αυτών που αποκαλεί Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, δύο πλασματικές δορυφορικές περιοχές που είχαν «ανεξαρτητοποιηθεί»από τους Ουκρανούς δια της χρήσης βίας το 2014. Αν και οι ενέργειες των Ρώσων καταδικάστηκαν διεθνώς, φάνηκε να είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Η Ρωσία βρισκόταν στα πρόθυρα να επιτύχει δύο πολιτικούς στόχους. Να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της και να αποθαρρύνει το ΝΑΤΟ από το να δεχτεί την Ουκρανία στη συμμαχία του. Όμως, οι όποιες ελπίδες για μια γρήγορη, αποφασιστική νίκη διαψεύστηκαν όταν ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να προωθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις του πέρα ​​από την περιοχή του Ντονμπάς.

Αντιμετωπίζοντας μια αποφασιστική ουκρανική αντίσταση και έχοντας καταστροφικές απώλειες, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Πούτιν παρασυρμένος από την απληστία, στην οποία ωθούν τον ισχυρό η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση (Θουκυδίδης) επέλεξε τη λύση ενός ολοκληρωτικού πολέμου και τώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια πλάνη για το κόστος, όπου η Ρωσία πρέπει να πληρώσει, σε ανθρώπινες ζωές και πόρους για να σώσει ό,τι μπορεί από αυτή τη σύγκρουση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Πούτιν θεωρούσε πιθανό αποτέλεσμα τη νίκη, αλλά η προσδοκία της νίκης συχνά έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική εκτίμηση των πολιτικών προϋποθέσεων ή την ισορροπία των δυνάμεων. Οι Ρώσοι χρειάζονταν έναν αστραπιαίο πόλεμο για να πετύχουν τους στόχους τους. Ο τρόπος με τον οποίο εκτελούν τις πολεμικές επιχειρήσεις δεν έρχονται σε αντίθεση με μια τελική νίκη, αλλά έρχονται σε αντίθεση για μια γρήγορη νίκη. Μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία με διάρκεια εβδομάδων ή μηνών δεν προκαλεί δέος δεδομένης της σχετικής ισχύος της. Και ο στόχος της Ρωσίας να επιδείξει αποτρεπτική ισχύ στους γείτονές της δεν θα επιτευχθεί.

Επίσης, φάνηκε μια κρίσιμη ρωσική ευπάθεια σε αυτόν τον πόλεμο από την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τον τομέα πληροφοριών και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η κατασκοπεία, η προπαγάνδα και η εξαπάτηση, ή ακόμη η διαχείριση μεσολάβησης των φίλιων λόμπι στο εξωτερικό και του ακήρυκτου πολέμου των μυστικών υπηρεσιών ως εργαλεία στρατηγικού ανταγωνισμού είναι αρχέγονες πρακτικές.

Για να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία η ρωσική πλευρά προσπάθησε να διαμορφώσει αντίθεση στις παραδοσιακές έννοιες της κλιμάκωσης, αδιαφορώντας ότι τελικά οι ασύμμετρες μορφές επιρροής και πληροφοριών τους στέρησε τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου.

Είναι σαφές στους πάντες ότι η παραπληροφόρηση στον διαδικτυακό τομέα, μοιάζει περισσότερο με διαδικτυακούς στρατιώτες που περιπλανιούνται ελεύθερα μέσα στην ψηφιακή πατρίδα του αντιπάλου, με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων του κυβερνοχώρου. Επιπλέον, η παραπληροφόρηση και τα οπλισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται αντί για ένοπλους αντάρτες που πολεμούν στα πεδία των μαχών με όπλα μαύρης αγοράς σε απομακρυσμένες περιοχές. Όλα αυτά δείχνουν μειωμένες ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου σύντομα.

Tags: Απόψεις
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Γερμανία
Διεθνή

Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου

Διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν, τα κίνητρα και τις πιθανές συνέπειές...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
10/03/2026
Γερμανία: Ο υπ. Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ επισκέπτεται το Ισραήλ
Διεθνή

Γερμανία: Ο υπ. Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ επισκέπτεται το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ βρίσκεται στο Ισραήλ, στην πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα από την έναρξη της...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
10/03/2026
Next Post
Γιάννης Κωνσταντίνου: Ένας Θεσσαλονικιός που συγκινεί με τα τραγούδια του

Γιάννης Κωνσταντίνου: Ένας Θεσσαλονικιός που συγκινεί με τα τραγούδια του

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια για αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
10/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa