fbpx

, Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δυο κοσμοϊστορικά γεγονότα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στο περιθώριο των κοσμικών πάρτι στη Μύκονο και των χλιδάτων διακοπών των celebrities. Δυο γεγονότα που η σημασία τους θα φανεί στο εγγύς και απώτερο μέλλον αλλά και που καταδεικνύουν τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες για να έχουμε αυτήν την κατάληξη.

Ποια είναι αυτά; Η απόλυτη ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου με το ευρώ, για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, και η ανακοίνωση πλεονάσματος-ρεκόρ της Ρωσίας στο εξωπραγματικό 70+ δισ. για το 2022, το μεγαλύτερο από το 1994!

Και τα δυο γεγονότα έχουν την εξήγησή τους. Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδίδεται στις έντονες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να δείχνουν προτίμηση στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14% από τις αρχές του χρόνου, ενώ το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει το 12% της αξίας του από τον Ιανουάριο. Το ευρώ είναι ευάλωτο λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Συν τοις άλλοις, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που δεν συνάδει με τους στόχους της ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Από την άλλη, το ρωσικό πλεόνασμα-ρεκόρ δικαιολογείται από την εκτόξευση των εξαγωγών και τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα και το ότι δεν μπορούσε να εισαγάγει τίποτα από τα ευρωπαϊκά κράτη… Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από τα 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου.

Τα δεδομένα, λοιπόν, είναι πως το δολάριο «ισοφαρίζει» το ευρώ, οι ΗΠΑ όχι απλώς δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση που «γονατίζει» τη Γηραιά Ήπειρο αλλά θα βγουν και κερδισμένες από τη «νέα αγορά» για τα ενεργειακά προϊόντα τους, ο Πούτιν καταγράφει πλεόνασμα που θα το ζήλευαν όλοι οι προκάτοχοί του, και ολόκληρη η ΕΕ «βουλιάζει» σε ένα σπιράλ ύφεσης με πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, αύξηση τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό της.

Αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο χαμένος στον πόλεμο;

«P»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.