05:59, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

ΕΕ: Xορήγηση 9 δισεκατ. ευρώ στην Ουκρανία υπό τη μορφή κοινού δανεισμού για την ανοικοδόμησή της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια της ΕΕ προς την Ουκρανία το 2022 για να διατηρηθεί η λειτουργία της χώρας και να δημιουργηθεί ένας Μηχανισμός «RebuildUkraine» επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με το πρότυπο για το ίδιο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Τα χρήματα θα δανειστούν από την Επιτροπή στην αγορά έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας της για να διατηρήσει την Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για βασικές λειτουργίες και η ΕΕ αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της G7, Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά να συμμετάσχουν. Η G7 θα το συζητήσει σε συνάντηση στη Βόννη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες της και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα συμβαδίσουν με μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας”, είπε.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας.