, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Έκπτωτος ο Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο…

aiguptos-taxrirΤην καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αναστολή της ισχύος του Συντάγματος της χώρας ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, με διάγγελμά του.

Περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία και την αντικατάστασή του προσωρινά από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εξήγγειλε ακόμη την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, ενώ θα συγκροτηθεί όπως είπε και μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός Αλ Σίσι πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Στρατιωτικές και δικαστικές πηγές ανέφεραν πως ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη. Σε δηλώσεις του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανέφερε από την πλευρά του ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

naftemporiki.gr