Εισβολή στην Ουκρανία: Και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι όσο συνεχίζονται οι «θηριωδίες», όλα τα σενάρια για τιμωρητικά μέτρα είναι ανοιχτά – Πριν από λίγες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι
Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που συνεχίζει τις ανηλεείς επιθέσεις στην Ουκρανία, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την οικονομία της Μόσχας.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εξετάζονται νέες κυρώσεις λόγω των «θηριωδιών που έχουν συντελεστεί σε βάρος της Ουκρανίας».
«Η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί ως συνέπεια όσων έχει κάνει το Κρεμλίνο. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε κλιμάκωση των κινήσεών μας», πρόσθεσε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Washington Post.
Ωστόσο, η Γέλεν δεν αποσαφήνισε ποιες κυρώσεις ακριβώς θα μπορούσαν να επιβληθούν, τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει ανακόψει την ταχύτητα τις επιθετικότητάς της.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συμμάχους μας για τις κυρώσεις» τόνισε δε η υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας τις συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάζονται σε βάρος του Κρεμλίνου.
«Έχουμε απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε η Γέλεν.
«Η εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί σε μαγάλο βαθμό», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ενώ πριν από λίγες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαντον τερματισμό στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου ενεργοποιώντας έτσι το σχέδιο των ενεργειακών κυρώσεων.
Οι παράγοντες κινδύνου για νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα έκλεινε ακόμη περισσότερο την αγορά, αυξάνοντας την αστάθεια και οδηγώντας στην άνοδο των τιμών.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από την Ευρώπη. Όπως εκτιμάται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών έγκειται στη συντονισμένη δράση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι το ένα ερώτημα που προκύπτει αφορά τον χρόνο διάρκειας του εμπάργκο και το δεύτερο αφορά το εάν το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που θα προκύψει.
Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν σε ιδιωτικές συζητήσεις σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, αναφέρουν δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Bloomberg. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν φέρεται να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες.
Αξιωματούχοι φέρονται ότι συζητούν με την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για το πώς το εμπάργκο θα επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές αλλά και τις παγκόσμιες προμήθειες αγοράς, κι ενώ τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο επιδιώκουν να προωθήσουν νομοσχέδια που απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, με στόχο το Κρεμλίνο να τιμωρηθεί για την εισβολή του στην Ουκρανία. Το εμπάργκο κερδίζει έδαφος τόσο στους Ρεπουμπλικανούς όσο και στους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σε σημείωμά της στους νομοθέτες ανέφερε ότι το Σώμα ερευνά νομοθεσία για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων, στο πλαίσιο των βημάτων που γίνονται για την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια κοινότητα. Η πίεση αυξάνεται, μετά και την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς αυτήν την κατεύθυνση.