, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έκκληση Ναπολιτάνο προς το ιταλικό κοινοβούλιο για «τυχόν θετικά μέτρα αμνηστίας»

itΈκκληση προς το ιταλικό κοινοβούλιο «να αξιολογήσει τυχόν μέτρα αμνηστίας, έστω και μερικής ισχύος» θέλησε να απευθύνει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στις φυλακές της Νάπολης ‘Ποτζιορεάλε’.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμο ένα σχετικό μήνυμά του προς την βουλή και την γερουσία». Επισήμως, η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την κατάσταση έντονου υπερπληθυσμού των ιταλικών φυλακών.

Πολλοί ιταλοί σχολιαστές, όμως, τονίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια συνολικότερη λύση, που να συμπεριλαμβάνει και το αδίκημα διαφθοράς για το οποίο καταδικάσθηκε πρόσφατα, αμετάκλητα, από τον ‘Αρειο Πάγο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μια πρωτοβουλία του προέδρου Ναπολιτάνο, δηλαδή, που ενδέχεται να προσφέρει μια πολιτική διέξοδο και να επιτρέψει να αποφευχθεί το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης, που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χθες βράδυ, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει, πιθανότατα την Τρίτη, ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία, για να διαπιστώσει, αν η κυβέρνησή του διαθέτει ακόμη την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρόκειται για «πολιτική απάντηση» στην κίνηση των βουλευτών και γερουσιαστών της νέας «Φόρτσα Ιτάλια», οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να παραιτηθούν ομαδικά μόλις η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας αποφασίσει την αποπομπή του ηγέτη τους από το κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αναλυτές από την πλευρά τους προσπαθούν να καταλάβουν αν στις τρεις αυτές ημέρες, που μάς χωρίζουν από την ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας, μπορεί να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση», ώστε η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέττα, να συνεχίσει το έργο της, όπως ζητούν τα ιταλικά συνδικάτα, η Ένωση Βιομηχάνων της χώρας και η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

Πριν από λίγο, δε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της γερουσίας, το υπερασπιστικό υπόμνημά του, με το οποίο ζητά να μην ψηφισθεί η έκπτωσή του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η θέση του «πρώην Καβαλιέρε» και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κόμματός του είναι, ουσιαστικά, ότι ο νόμος Σεβερίνο, που καθορίζει την αποπομπή από το κοινοβούλιο εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών με αμετάκλητες, καταδίκες, στην περίπτωσή του δεν πρέπει να εφαρμοσθεί.

Η άποψη, όμως, της κεντροαριστεράς, του κινήματος «Πέντε Αστέρων» και του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», είναι εντελώς αντίθετη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την οικονομική επικαιρότητα, η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22%, σύμφωνα με πηγές στην κυβέρνηση συνασπισμού, μοιάζει αναπόφευκτη, με ουσιαστική επιβάρυνση των ιταλικών οικογενειών.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, δεδομένης της παρούσας έντονης πολιτικής αστάθειας, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αναβολή της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας, ο οποίος, κατά συνέπεια, αναμένεται να ισχύσει από την πρώτη Οκτωβρίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.