Τουρκία: Εκλογές με το βλέμμα στη Θράκη
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, το μυστήριο όμως διατηρείται…Ποιος θα είναι ο υποψήφιος μεγάλος αντίπαλός του;
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ
Το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, με τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης να «τρέχουν» τις εξελίξεις και όλα αυτά τη στιγμή που ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ήθελενα είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος και δικαιολογημένα, καθώς υπέμεινε για πολύ καιρό υπό το άστρο του Ερντογάν και τώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να είναι αυτός ο πρόεδρος που θα φέρει την Τουρκία στον δρόμο του κοινοβουλευτισμού ξανά. Όμως είναι πάρα πολλοί αυτοί, ίσως η πλειονότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, που κρίνουν ότι είναι «λίγος» για να εμπνεύσει τον κόσμο.
Από την πλευρά της η ΜεράλΑκσενέρ, του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İyi Parti), έχει δείξει και αυτή ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια με τον τηλεοπτικό και δυναμικό,λαϊκιστικό λόγο της.
Σε ό,τι αφορά τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αγκάθι παραμένει η εκκρεμότητα που έχει με τη Δικαιοσύνη. Αν όντως καταδικαστεί από το δικαστήριο σε 2,5 χρόνια φυλάκιση ή και περισσότερο, τότε θα αποκλειστεί από την πολιτική ζωή και κερδισμένοι θα βγουν πρωτίστως ο Τούρκος πρόεδρος και δευτερευόντωςο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ προβληματίζει το υπουργείο Εξωτερικών η επιστολή που έστειλεη Τουρκία στον ΟΗΕ.Με τίτλο «Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη», η επιστολή αναφέρεται στα βασικά προβλήματα που κατά τους Τούρκους φέρονται να αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη- και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.
Οι «ψευδομουφτήδες»
Στην επιστολή, επικεντρώνεται η προσοχή σε προβλήματα που απασχολούν στενά την «τουρκική μειονότητα», όπως στην εκπαίδευση, στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.
Στην επιστολή, η οποία υπογραμμίζει ότι περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια, σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρείχαν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.
Τονίζεται επίσης ότι η «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες με την υιοθέτηση του νόμου 1920/1991.
«Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη Δυτική Θράκη και μουφτήδων που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα” στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη “μειονότητα”, αποκαλούνται συχνά ψευδομουφτήδες, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της Δυτικής Θράκης», αναφέρεται στο κείμενο.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι η «τουρκική μειονότητα» δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της χούντας του 1967 και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη «Τούρκος» στην ονομασία τους.
Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης τα εξής:«Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης “Τούρκος” στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η “τουρκική μειονότητα” υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των “τουρκικών ενώσεων” δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL