Εξελίσσεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από τη Λιβύη

 
ΣΑΛΑΜΙΣ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη Λιβύη, αλλά και για τη διευκόλυνση υπηκόων άλλων χωρών που θέλουν να εκκενώσουν τους πολίτες τους από τη σπαρασσόμενη χώρα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης και σε αυτή θα μεταφερθούν τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπήκοοι άλλων κρατών (όπως λένε οι πληροφορίες, από τη Βρετανία, την Κίνα, την Κύπρο και τη Μάλτα). Υπολογίζεται ότι θα επιβιβαστούν στη φρεγάτα το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας (επτά άτομα), άλλοι Έλληνες μαζί με μέλη των οικογενειών τους και υπήκοοι των προαναφερθεισών χωρών – συνολικά περίπου 200 άτομα.
 
Ωστόσο, η Κίνα πίεσε την Αθήνα, ώστε να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό και άλλων ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ώστε να ναυλωθεί, εκ μέρους των Κινέζων, εμπορικό πλοίο το οποίο θα μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει ως και 500 Κινέζους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Υπάρχουν και σκέψεις για την αποστολή και δεύτερου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
 
Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιβίβαση στη φρεγάτα «Σαλαμίς» ώστε αυτή να αναχωρήσει για την Ελλάδα.