21:32, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Έλλειμμα ηγετών στην Ευρώπη

H αφρόκρεμα των «ηγετών» της Ευρώπης και οι γραφειοκράτες κυβερνήτες φαίνεται ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση, είτε πολιτική είτε οικονομική… Παλιά λέγαμε ότι η Ευρώπη είναι ένας πολιτικός γίγαντας με πήλινα πόδια, επειδή ακριβώς δεν είχε δική της ενέργεια. Δυστυχώς με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια πολύ αμφιβάλλω αν είναι πολιτικός γίγαντας.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Ο ένας μετά τον άλλον, οι αποκαλούμενοι ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται να πέφτουν από τα «μπαλκόνια» μη μπορώντας να διαχειριστούν ούτε την κρίση του πολέμου ούτε και την κρίση πριν από τον πόλεμο… Διότι, ας μη γελιόμαστε, όλη αυτή η αφρόκρεμα των χαρτογιακάδων που κυβερνούν αυτή την περίοδο τη Γηραιά Ήπειρο δεν μπορούσε να διαχειριστεί κανένα απολύτως ζήτημα στο εσωτερικό της Ένωσης. Ούτε οικονομικής φύσεως, ούτε ενεργειακής, ούτε πολιτικής. Θα τολμούσα να πω ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων…

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Αν γυρίσουμε πίσω το ρολόι της Ιστορίας και θυμηθούμε προσωπικότητες όπως ο Χέλμουτ Κολ, ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η απογοήτευση κοιτώντας το «σήμερα» είναι τεράστια. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω. Από τον «ελάχιστο» Μπόρις Τζόνσον ή από τον υπερτιμημένο Εμανουέλ Μακρόν, που θα μας έσωζαν από τη μονοκρατορία της Άνγκελα Μέρκελ; Ή μήπως να πιάσουμε την περίπτωση του «σούπερ Μάριο» που είχε μεγαλώσει μέσα στη χλιδή των τραπεζών και παρίστανε τον κορυφαίο manager και τώρα ξαφνικά που είδε τα δύσκολα και πρέπει να κάνει τον πραγματικό manager παίρνει το καπελάκι του και φεύγει.

Δύσκολο πράγμα η πολιτική αναμφίβολα και, όπως έλεγε και μια ψυχή, «στην πολιτική ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος…». Θα μου πείτε, πλέον η μόνη δουλειά που έχουν κάνει αρκετοί από τους σημερινούς ηγέτες είναι «δημόσιοι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες». Και αναφέρομαι βεβαίως σε όλους αυτούς τους κομισάριους της γραφειοκρατίας του Στρασβούργου και των Βρυξελλών. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι αυτή η κυρία επί των τιμών ονόματι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης; O πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, εργαζόταν στο Ιξέλ ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της και η ίδια διορίστηκε υπάλληλος της ΕΕ.

Μπορούμε να εναποθέσουμε το μέλλον των παιδιών μας στον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Διορισμένος δικηγόρος των Βρυξελλών ήταν, δεν έχει κάνει κάποια άλλη δουλειά στη ζωή του. Όλοι αυτοί είναι «παιδιά του πολιτικού σωλήνα» της Ένωσης. Ούτε περίπτερο δεν έχουν διοικήσει… Για να μην αρχίσω να γράφω ότι τη Φον ντερ Λάιεν την «επέβαλε» η Μέρκελ και τον Μισέλ τον επέβαλε ο Μακρόν και την πάω μακριά τη βαλίτσα. Διότι και αυτό το οικοδόμημα της ΕΕ είναι απλώς ένα μεγάλο… Βυζάντιο.

Σε αυτήν τη σύγχρονη ρωμαϊκή αρένα ο μόνος που κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά του και να προτείνει σοβαρές λύσεις τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και τώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ενέργειας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτάσεις ρηξικέλευθες, αλλά κοστολογημένες και με γνώμονα τους λαούς της Ευρώπης. Δυστυχώς κρούει κλειστές θύρες. Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε λήθαργο…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL