04:15, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Επικυρώθηκε η καταδίκη του Ελ Τσάπο

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο επικύρωσε την Τρίτη την καταδίκη του Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών γνωστού ως Ελ Τσάπο.

Ο Χοακίν Γκουσμάν προσπάθησε να ανατρέψει την καταδίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για δέκα λόγους. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα «κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι βάσιμος».

Μεταξύ των επιχειρημάτων του Γκούζμαν, οι αυστηροί όροι του εγκλεισμού του πριν από τη δίκη εμπόδισαν τα δικαιώματά του να προετοιμάσει υπεράσπιση και να επωφεληθεί από τη βοήθεια του συνηγόρου.

«Το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν έκανε λάθος στο συμπέρασμα ότι ο Γκουσμάν μπόρεσε να βοηθήσει στην υπεράσπισή του και να τύχει δίκαιης δίκης, παρά τις συνθήκες του προσωρινού του περιορισμού», ανέφερε η απόφαση από το 2ο Εφετείο των ΗΠΑ. «Οι συνθήκες της προφυλάκισης του Γκουσμάν, όσο σκληρές κι αν ήταν, δεν παρέχουν βάση για να διαταραχθεί η καταδίκη του».

«Παρόλο που σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου, είμαστε απογοητευμένοι που σημαντικές κατηγορίες για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά των ενόρκων συνεχίζουν να καλύπτονται από το χαλί και να αφήνονται εντελώς ανεξιχνίαστες σε μια υπόθεση ιστορικής αναλογίας — όλα, όπως φαίνεται, λόγω της απαράμιλλης φήμης του κατηγορούμενου», είπε. Ο δικηγόρος του Guzman, Marc Fernich, σε δήλωση την Τρίτη.

Ο Γκουσμάν καταδικάστηκε το 2019 για διεξαγωγή μιας συνεχιζόμενης εγκληματικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας και συνωμοσίας δολοφονίας, συνωμοσίες διακίνησης ναρκωτικών, παράνομης χρήσης πυροβόλου όπλου και συνωμοσίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Ελ Τσάπο ήταν ο ηγέτης του καρτέλ της Σιναλόα. Υπό την ηγεσία του, το καρτέλ Sinaloa εισήγαγε περισσότερα από ένα εκατομμύριο κιλά κοκαΐνης και εκατοντάδες κιλά ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στοιχεία απέδειξαν ότι το καρτέλ είχε διαπράξει δολοφονίες, απαγωγές, βασανιστήρια, δωροδοκία αξιωματούχων και άλλες παράνομες μεθόδους για να ελέγξει το έδαφος σε όλο το Μεξικό και να υποτάξει την εναντίωση.