, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Επίσημα αποτελέσματα στην Ισπανία:Πρώτο κόμμα το Λαικό, τρίτο οι Podemos

0a9a391f13004452bc379c6e5b4e42ffΔιατηρεί την κυριαρχία του το παραδοσιακό δίπολο της Ισπανίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διαψεύδουν τα exit polls φέρνοντας στη δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα πίσω από το Λαϊκό Κόμμα και όχι τη συμμαχία του Podemos.
Με καταμετρημένο το 50,01% των ψήφων:
-το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 31,06% και 135 έδρες.
-οι Σοσιαλιστές 24,05% και 94 έδρες
-οι Unidos – Podemos 21,39% και 69 έδρες
-οι Ciudadanos 11,39% και 27 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι είναι οι δεύτερες εκλογές στην Ισπανία σε διάστημα έξι μηνών, μετά την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία στο τοπίο που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη ήταν, όπως προέλεγαν οι δημοσκοπήσεις, το χαμηλότερο στην ιστορία της ισπανικής δημοκρατίας (με ιδιαίτερα μεγάλη μείωση κυρίως στη Μαδρίτη και την Καταλονία).
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί  είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Mariano Rajoy είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων (123 έδρες), μολονότι ήρθε πρώτο.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) είχε φέρει τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση. Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά είχαν συμμετάσχει χωριστά στις εκλογές, κερδίζοντας 71 έδρες. capital.gr