Ο Ρίσι Σούνακ αναδείχτηκε χθες ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας -ο πέμπτος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016- και έρχεται αντιμέτωπος εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής με έξι μήνες κόλασης.
Ο Σούνακ, ο οποίος δεν έκανε αμέσως δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κάλεσε τους Συντηρητικούς «να ενωθούν και να συνεργαστούν», υποσχόμενος να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα αξιοποιήσει όλα τα ταλέντα». Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών έσπασε πολλά ρεκόρ: είναι ο πρώτος μη λευκός, ο πρώτος ινδουιστής, ο νεότερος και μακράν ο πιο πλούσιος ένοικος της Ντάουνινγκ Σριτ, ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα που άφησε πίσω της η προκάτοχός του Λιζ Τρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανατράπηκε από παραιτήσεις υπουργών λόγω σκανδάλων τον Ιούλιο, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από την κούρσα για τη διαδοχή, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο τον Σούνακ.
Το προφίλ του
Υπέρμαχος του Brexit, πάντα άψογα ντυμένος και χαμογελαστός, ο γιος Ινδών μεταναστών Σούνακ σπούδασε σε Οξφόρδη και Στάνφορντ και εργάστηκε ως χρηματιστής στην Goldman Sachs. Με την επίσης Ινδή και βαθύπλουτη σύζυγό του έχει κοινή περιουσία που υπολογίζεται στα 730 εκατ. στερλίνες (83,6 εκατ. ευρώ). Είχε προβλέψει τα προβλήματα που θα προκαλούσε το χαοτικό οικονομικό πρόγραμμα της Τρας και την είχε προειδοποιήσει ότι «τα παραμύθια στα οποία πίστευε είναι επικίνδυνα».
Αναλυτές λένε ότι τώρα θα «πέσει στα βαθιά» δίχως καμία περίοδο χάριτος. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία, αν και δεν έχει ευρεία εμπειρία, καθώς υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις.
Ανάμεσά τους είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορονοϊό, η κακή κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο μπλακάουτ στον τομέα της ενέργειας και ένας χειμώνας που προβλέπεται γεμάτος απεργίες.
Πριν από λίγες μέρες ο Σούνακ δήλωσε ότι «η επιδιόρθωση της οικονομίας» είναι η βασική προτεραιότητά του, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Τώρα πρέπει να κάνει το σχεδόν αδύνατο: να αναστρέψει τα χαμηλά ποσοστά των Συντηρητικών και να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές απέναντι στον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών», γράφει ο «Guardian».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




