Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις στη Μόσχα

fransoua-olantΠροειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν η τελευταία συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μιλάνο.

«Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού» εναντίον της Ουκρανίας είπε η Άστον, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με αντικείμενο την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί απέναντι στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η ίδια υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ να αποφασίσουν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» προσέθεσε η Άστον. Οι υπουργοί «είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη. Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.

 Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» στη Ρωσία.

φωτοφραφία : reuters

naftemporiki.gr