, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γερμανία: Περισσότερα χρήματα στην ενσωμάτωση προσφύγων

germania-metanastesΠώς μπορεί η γερμανική οικονομία να επωφεληθεί από την μαζική έλευση προσφύγων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας; Το ερώτημα θα απασχολήσει έντονα οικονομικούς φορείς και πολιτικούς στη Γερμανία μέσα στο 2016.
Τα βλέμματα των φορέων της γερμανικής οικονομίας εντός του 2016 αναμένεται να στραφούν στο φλέγον ζήτημα της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των νεοαφιχθέντων προσφύγων, όχι μόνο στη γερμανική κοινωνία αλλά και στην αγορά εργασίας. Ο σχετικός δημόσιος διάλογος έχει ήδη ανοίξει, με πλήθος οικονομολόγων, εκπροσώπων εταιρειών, κορυφαίων μάνατζερ, εργοδοτικών και επαγγελματικών ενώσεων να πιέζουν τους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής για ένα και μόνο πράγμα: να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν περισσότερα. Ειδικότερα εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της γερμανικής οικονομίας ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες χρηματικές ενισχύσεις στον τομέα της εργασιακής ένταξης των προσφύγων καθώς επίσης και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό προς τον σκοπό αυτό νομοθετικό πλαίσιο.
Ελλείψεις σε εργατικά χέρια στο 40% των γερμανικών βιοτεχνιών
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κολοσσού Τhyssenkrupp Χάινριχ Χίσινγκερ, που παραχώρησε συνέντευξη στη Welt am Sonntag, οι γερμανικοί δήμοι είναι αυτοί που σε πρώτη φάση χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το καθήκον της ενσωμάτωσης σε ένα πρώτο στάδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Βιοτεχνών Χάνς Πέτερ Βολζάιφερ, ο οποίος θεωρεί επίσης ότι η γερμανική βιομηχανία και βιοτεχνία μπορεί να επωφεληθεί από την έλευση των προσφύγων, καλύπτοντας κενά που τυχόν έχει σε εργατικό δυναμικό.
Όπως επισημαίνει ενδεικτικά, το 40% του κλάδου των γερμανικών βιοτεχνιών παρουσιάζει ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Σε συνέντευξή του στην Passauer Neuen Presse αναφέρει επιπλέον ότι θα πρέπει βέβαια να δημιουργηθούν δικλίδες ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν πρόσφυγες, ούτως ώστε “να μη διακόπτουν τα προγράμματα εκπαίδευσής τους υπό τον φόβο της απέλασης”. Πάντως όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν μεγάλη θέληση να συνεχίσουν.
Υπάρχει χώρος για τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας
Στο μεταξύ κινητικότητα σχετικά με το θέμα αυτό παρατηρείται και στους κόλπους της πολιτικής. Η Γιούλια Κλέκνερ, βουλευτής του CDU, εξέφρασε στην FAZ τη βεβαιότητά της ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να συμβάλλουν μελλοντικά στην κάλυψη κενών στις θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι δεκτικοί στις “θεμελιώδεις αρχές και αξίες” που διέπουν τη γερμανική κοινωνία. Από την πλευρά της η γερμανίδα υπ. Εργασίας Αντρέα Νάλες κάνει λόγο ακόμη και για εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, ακόμη και με χαμηλή αμοιβή στην αρχή, προκειμένου οι πρόσφυγες να ενταχθούν όσο το δυνατό πιο άμεσα στη γερμανική αγορά. “Ήδη σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλά κενά στα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν”, είπε πρόσφατα η γερμανίδα υπουργός του SPD σε δημοσιογράφους, εξαιρώντας ωστόσο τους πρόσφυγες από τις γενικές ρυθμίσεις περί κατώτατου ημερομισθίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που αρχίζει ήδη να διαφαίνεται είναι η σύγκλιση οικονομίας και πολιτικής ως προς την ανάγκη άμεσων κινήσεων. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών (DWI) Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ κάνει μάλιστα λόγο για την ανάγκη “ενός νέου συμφώνου μεταξύ Πολιτικής και Οικονομίας”. Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς το περιοδικό FOCUS είναι αναγκαίο από τη μια οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ικανές συνθήκες για την απορρόφηση των προσφύγων σε θέσεις μαθητείας και από την άλλη η κεντρική πολιτική να υποστηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αντιρρήσεις εκφράζει βέβαια το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo). Σύμφωνα με υπολογισμούς του τα προγράμματα ένταξης των προσφύγων αναμένεται να κοστίσουν 21 δις ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Χανς Βέρνερ Ζιν, θα επιφέρει πλήγμα στο γερμανικό μοντέλο του κοινωνικού κράτους.
Deutsche Welle

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.