, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Η απουσία του Ομπάμα «ενόχλησε» πολλούς

αρχείο λήψης

Η πιο ηχηρή απουσία στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι την Κυριακή ήταν αυτή των Αμερικανών καθώς ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε ο Τζο Μπάιντεν, ούτε ο Τζον Κέρι, ούτε καν ακόμα και αυτός ο υπουργός Δικαιοσύνης – παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα – δεν έδωσαν το παρών στην πρωτοφανή αυτή πορεία με τις ΗΠΑ να εκπροσωπούνται από την πρέσβειρα στη Γαλλία Τζέιν Χάρτλεϊ.
Η απουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το CNN συζήτησε το θέμα στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Παρίσι ως ένα λάθος. Η παρουσιάστρια του Fox News Γκρέτα φαν Σουστερεν έγραψε στο Twitter : «Αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό – Που είναι ο πρόεδρος Ομπάμα! Γιατί δεν πήγε;»
«Λυπηρό το γεγονός ότι 50 ηγέτες του κόσμου επέδειξαν αλληλεγγύη στο Παρίσι, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Η δειλία συνεχίζεται» έγραψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012.
Πιο συγκαταβατικοί με την απουσία Ομπάμα από την εκδήλωση στο Παρίσι ήταν οι Γάλλοι. Η γαλλική τηλεόραση σχολίασε ότι η παρουσία του Αμερικανού προέδρου θα ήταν πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου του επιπέδου της ασφάλειας που τον συνοδεύει στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από την εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι αλλά αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια συνάντηση για θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.