ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Η Ευρώπη παίρνει το όπλο της … αλλά γιατί;

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
23/03/2025
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Η Ευρώπη παίρνει το όπλο της … αλλά γιατί;

Δυστυχώς η κατάσταση της Ευρώπης σήμερα είναι η απόλυτη αντανάκλαση της λειτουργίας της. Ανύπαρκτη και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση από τους λαούς της

Του Θράσου Ευτυχίδη*

Είμαι από τους ανθρώπους που από την αρχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία έχω εκφράσει την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απογαλακτιστεί αμυντικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενεργειακά από τη Ρωσία. Η ανάγκη να περάσει σε ένα νέο επίπεδο πολιτικής ολοκλήρωσης που θα επιτρέπει την έκφραση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι πασιφανής εδώ και καιρό.

Αντίθετα χρειάσθηκε να φτάσουμε στον εκφρασμένο από τον Πρόεδρο Τραμπ κίνδυνο, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Άμυνα για να δούμε κάποιες απονενοημένες και αστήρικτες πολιτικά αποφάσεις για αύξηση των δαπανών για την άμυνα και πάλι χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο ή σχεδιασμό. Στην ουσία ο Τράμπ χρησιμοποιεί την πίεση στην άμυνα για να αδυνατίσει ακόμη περισσότερο την πολυδιασπασμένη Ευρώπη.

Related Post

Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Χερσώνα

Ισόβια στην Αλγερινή που δολοφόνησε τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν λύγισε ούτε όταν το παιδί την εκλιπαρούσε

Αυτοκτόνησε η 19χρονη TikToker Emman Atienza – Θρήνος στα social media

Νέο ιστορικό ρεκόρ υπογεννητικότητας στην Ιταλία -«Χάθηκαν» 207.000 γεννήσεις σε 17 χρόνια

Δυστυχώς η κατάσταση της Ευρώπης σήμερα είναι η απόλυτη αντανάκλαση της λειτουργίας της. Ανύπαρκτη και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση από τους λαούς της. 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικές πολιτικές και συμφέροντα και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σημαντικότερο ίσως αποφασιστικό όργανο που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι επίτροποι διορίζονται από τις κυβερνήσεις τους και όχι από κάποια δημοκρατική διαδικασία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα επέλεγαν για παράδειγμα την κυρία Κάγια Κάλας ως Υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης. Αν και διορισμένοι οι Επίτροποι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών – ουσιαστικά παράγουν πρωτογενές πολιτικό αποτέλεσμα. Πέραν αυτού ένας στρατός καλοπληρωμένων υπαλλήλων – γραφειοκρατών υποστηρίζει ακριβώς αυτές τις πολιτικές. Το σύστημα δεν λειτουργεί και θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Αυτή λοιπόν η Ευρώπη των Επιτρόπων λαμβάνει μετά και από τις απειλές των ΗΠΑ για αποχώρηση την απόφαση να επανεξοπλιστεί. 800 δις ευρώ που θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα ενισχύσουν τις οικονομίες κάποιων χωρών που παράγουν όπλα και οπλικά συστήματα και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο κάποιους που δεν παράγουν. Και όλα αυτά γιατί; Υπάρχει πραγματικά κάποιος που πιστεύει ότι η Ρωσία θα προελάσει αύριο ως το Βερολίνο; Αστείο και ως σκέψη ακόμη.

Αλλά η ανυπαρξία μιας κοινής πολιτικής οδηγεί ένα βήμα παραπέρα. Και εννοώ φυσικά τις μη νομιμοποιημένες παρασυνάξεις σε Λονδίνο και Παρίσι, όπου συμμετέχει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν! αλλά και ηγέτες «πρόθυμων» ευρωπαϊκών χωρών αλλά και η Τουρκία! Κατά ένα περίεργο τρόπο η Ελλάδα που διαθέτει έναν, αν όχι τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό στρατό δεν προσκαλείται ενώ η εκτός Ε.Ε. αναθεωρητική Τουρκία εισάγεται ως παράγων της Ευρωπαϊκής Άμυνας! Και όχι μόνο στις παρασυνάξεις αλλά και σε επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά.

Είναι πραγματικά αδιανόητο μια χώρα όπως η Τουρκία, που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, που αρνείται την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, που απειλεί με πόλεμο μια χώρα μέλος της Ε.Ε. (casus belli) και που κατέχει έδαφος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχει και ως σκέψη στα μυαλά κάποιων Ευρωπαίων. Και όμως αυτό συμβαίνει και εδώ θα πρέπει να υπάρξει σαφής και καταγεγραμμένη ελληνική αντίδραση.

Την ίδια ώρα η Γερμανία προχωρεί στην μεταρρύθμιση του Συντάγματος της, ώστε να άρει το φρένο χρέους που θα επιτρέψει την αύξηση του ελλείματος για αμυντικές δαπάνες – πλεόν του 1% του ΑΕΠ, περίπου 500 δις για αμυντικές δαπάνες και τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ReArm Europe που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 20-21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πρακτικά το σχέδιο θα έχει επίδραση στους δημόσιους προϋπολογισμούς των χωρών μελών. Βέβαια θα υπάρξουν και οφέλη για μικρούς και μεγάλους. Για την Ελλάδα θα σημάνει μια ελάφρυνση στους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και μια ακόμη ευκαιρία να ξαναζωντανέψει η αμυντική μας βιομηχανία.

Απομένει ένα πλαίσιο που θα καθορίσει το γιατί γίνονται όλα αυτά. Και εδώ φυσικά θα πρέπει να καταγραφούν οι αμυντικές ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες της σημερινής Ευρώπης με νηφαλιότητα και σαφήνεια.

Το ζητούμενο μιας αλλαγής στην ΕΕ παραμένει και οι καταστάσεις που ζούμε το κάνουν ακόμη πιο επίκαιρο.

  • Ο Θράσος Ευτυχίδης είναι Διεθνολόγος Οικονομολόγος και αναλυτής του Strategy International.
Tags: Απόψεις
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Χερσώνα
Διεθνή

Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Χερσώνα

Ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Χερσώνα προκαλώντας τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, ανακοίνωσε το Κίεβο καταγγέλλοντας...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
29/10/2025
Ισόβια στην Αλγερινή που δολοφόνησε τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν λύγισε ούτε όταν το παιδί την εκλιπαρούσε
Διεθνή

Ισόβια στην Αλγερινή που δολοφόνησε τη 12χρονη Λολά στη Γαλλία – Δεν λύγισε ούτε όταν το παιδί την εκλιπαρούσε

Σε ισόβια καταδικάστηκε η 27χρονη Αλγερινή για τον βιασμό και τη δολοφονία της 12χρονης Λόλα στη Γαλλία. Η 27χρονη Ντάμπια...

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
24/10/2025
Next Post
Θεσσαλονίκη: Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ρόκος διοργανώνει ημερίδα κατά της βίας των γυναικών

Β. Ρόκος στην Karfitsa: Υπάρχουν πληροφορίες ότι Ινδός επενδυτής εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα λιμάνια του Βόλου και της Καβάλας

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa