Η Πολωνία θα πληρώνει 500.000 ευρώ καθημερινά για την παράβλεψη της δικαστικής απόφασης της ΕΕ για το ανθρακωρυχείο Turów

Η Πολωνία θα πρέπει να πληρώσει 500.000 ευρώ (585.550 δολάρια) ημερήσια ποινή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αψηφή της προηγούμενης δικαστικής απόφασης για διακοπή των εργασιών στο ανοιχτό λιγνιτωρυχείο Turow, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Η διαταγή, την οποία ο Πολωνός υφυπουργός αποκάλεσε «επιθετικότητα», έρχεται εν μέσω μιας επίπονης διαμάχης μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχίας που εξαρτώνται από άνθρακα.

Η Τσεχική Δημοκρατία έστειλε την υπόθεσή της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο, το υψηλότερο στην Ευρώπη, και κέρδισε την υποστήριξη των δικαστών για προσωρινή εντολή στην Πολωνία να σταματήσει τις δραστηριότητες του Turow μέχρι την τελική απόφαση στην υπόθεση – την οποία η Βαρσοβία απέρριψε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο reuters, ζήτησε επίσης να καταβληθεί ημερήσια ποινή ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την Πολωνία. Το δικαστήριο τη Δευτέρα συμφώνησε για πρόστιμο, αλλά το όρισε σε πολύ χαμηλότερο ποσό.

Πηγή φωτογραφίας: reuters