, Τρίτη
29 Απριλίου 2025

search icon search icon

Η Σκωτία απαγορεύει τις τρανς γυναίκες στο γυναικείο ποδόσφαιρο – Πιέσεις στην Αγγλία για ανάλογη κίνηση

Σε μια κίνηση με ευρύτερο νομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, η Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SFA) ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε όλες τις διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου, από το ερασιτεχνικό έως το επαγγελματικό επίπεδο. Η απόφαση ήρθε στον απόηχο της πρόσφατης ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ξεκαθάρισε ότι ο όρος «γυναίκα» στον Νόμο Ισότητας του 2010 αναφέρεται αποκλειστικά στο βιολογικό φύλο.

Τέλος στη συμμετοχή για τις τρανς γυναίκες – Νέα δεδομένα στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο

Μέχρι πρόσφατα, η SFA επέτρεπε τη συμμετοχή τρανς αθλητριών με βάση κριτήρια τεστοστερόνης και εξατομικευμένες αξιολογήσεις. Πλέον, όσες τρανς γυναίκες επιθυμούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, θα μπορούν να το πράττουν μόνο σε ανοιχτές λίγκες όπως η Scottish Unity Football League ή σε ανδρικές διοργανώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν εγγεγραμμένες τρανς παίκτριες σε γυναικεία πρωταθλήματα της Σκωτίας την περίοδο της απόφασης, ωστόσο η SFA έσπευσε να υιοθετήσει αυστηρή πολιτική προκειμένου να διασφαλίσει την ισότητα και την ασφάλεια στις γυναικείες κατηγορίες.

Αντίκτυπος και πιέσεις προς την Αγγλία

Η απόφαση της Σκωτίας έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), η οποία, παρά την πρόσφατη αναθεώρηση της πολιτικής της, δεν έχει επιβάλει γενική απαγόρευση. Σήμερα, περίπου 20 τρανς γυναίκες αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην Αγγλία, με βάση όρια τεστοστερόνης.

Ο πρώην πρόεδρος της FA, Λόρδος Τρίσμαν, έκανε λόγο για «ανόητη περιφρόνηση του νόμου» και κάλεσε την Ομοσπονδία να λάβει άμεσα μέτρα, σημειώνοντας ότι «η προστασία του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι υποχρέωση κάθε σοβαρής διοίκησης». Παρόμοια στάση κράτησε και η Φιόνα ΜακΑνίνα από την οργάνωση Sex Matters, δηλώνοντας ότι «κάθε άνδρας παίκτης σε γυναικείο πρωτάθλημα δημιουργεί αδικία και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών».

Νέα ισορροπία στο αθλητικό τοπίο

Η απόφαση της SFA θέτει πλέον ένα σαφές προηγούμενο για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η προστασία της κατηγορίας των γυναικών μέσω του ορισμού του φύλου με βάση τη βιολογία ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων για την ισότητα στον αθλητισμό, με την Αγγλία και την Ουαλία να καλούνται πλέον να λάβουν καθαρές αποφάσεις.

Οι επόμενες κινήσεις της Αγγλικής FA αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το θέμα αφορά άμεσα το πλαίσιο προστασίας του γυναικείου αθλητισμού και την ερμηνεία των νομικών διατάξεων περί ισότητας στα σπορ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.