Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τον καμικάζι του Παρισιού

samy708-660x300
Ο 67χρονος πατέρας ταξίδευε για τρεις ολόκληρες εβδομάδες σε θερμοκρασία 50 βαθμών. Ωστόσο, το ταξίδι απέβη άκαρπο, καθώς ο Σάμι δε δέχτηκε να φύγει μαζί με τον πατέρα του. Φαίνεται ότι η επιρροή και η εξουσία που του ασκούσε το Ισλαμικό Κράτος ήταν τεράστια.
Παρά την άρνηση του Σάμι να επιστρέψει, ο πατέρας δεν έχασε την επαφή μαζί του, καθώς συνομιλούσαν μέσω Skype τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Ο πατέρας, αλγερινής καταγωγής, πουλάει ρούχα στο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί. Σκοπός του ήταν να γλιτώσει το γιο του από τη Συρία και να τον φέρει στην Αλγερία, όπου δε θα κινδύνευε να πεθάνει ή να φυλακιστεί. «Οι τύποι του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ οργανωμένοι. Χρησιμοποιούν κάρτες τηλεφώνου μόνο μια φορά. Δεν μπορείς ποτέ να τους ξανατηλεφωνήσεις», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αμιμούρ.
Ο πατέρας βρισκόταν σε ένα λεωφορείο «με άντρες, γυναίκες, παιδιά, Ρώσους, Ευρωπαίους, Αλγερινούς. Διασχίσαμε ένα ναρκοπέδιο μέσα στην έρημο», αποκάλυψε. Τελικά, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπιού, στο Minbej, είδε να ανεμίζει η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
καμικάζι
«Ηταν το πρώτο σημείο ελέγχου και το φύλαγε ένας άντρας με καλάσνικοφ. Οι συνοδοιπόροι μου χειροκρότησαν». Οι οικογένειες εστάλησαν σε διαμερίσματα, οι άντρες μόνοι στο στρατόπεδο. Μου πήραν το διαβατήριο. Οι νεόφερτοι τζιχαντιστές έγιναν δεκτοί από καμιά δεκαριά μουσάτους που φώναζαν “Allah Ouakbar!”. Εμένα με συνέχαιραν: «Παρά την ηλικία σου, ήρθες να πολεμήσεις», μου έλεγαν», διηγείται ο πατέρας του νεαρού καμικάζι.
Ο Μοχάμεντ περίμενε να συναντήσει το γιο του, τη στιγμή που οι τζιχαντιστές έκαναν περιπολίες στους δρόμους την ώρα της προσευχής.
«Περίμενα να ανοίξει ένα ίντερνετ καφέ. Με φώναξαν και με ρώτησαν γιατί δεν πήγα στην προσευχή, με πήραν και με πήγαν μπροστά σε ένα τζαμί». Ηταν 29 Ιουνίου, η πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, ημέρα κατά την οποία ο εμίρης Abou Bakr Al-Baghdadi ανακοίνωσε την ίδρυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε ο πατέρας.
Τελικά ο Μοχάμεντ είδε το γιο του την επόμενη μέρα. «Είχε πατερίτσες, ερχόταν από τη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Ηταν με έναν άλλο τύπο που δεν μας άφησε ποτέ μόνους. Ηταν πολύ ψυχρή η συνάντησή μας. Δεν με πήγε σπίτι του, ποτέ δεν μου είπε πώς τραυματίστηκε, ούτε αν ήταν στη μάχη», θυμάται ο 67χρονος, ο οποίος έδωσε στο γιο του ένα γράμμα από τη μητέρα του. «Είχα βάλει 100 ευρώ στον φάκελο. Πήγε να διαβάσει το γράμμα σε μια γωνία και μου επέστρεψε τα 100 ευρώ, λέγοντας ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα», είπε ο Μοχάμεντ.
Ο πατέρας, προσπαθώντας να κατανοήσει την ψυχρή και απόμακρη στάση του γιου του, ρώτησε τους συντρόφους του, οι οποίοι του εξήγησαν τι συμβαίνει. Του έδειξαν βίντεο, στο οποίο βασάνιζαν ανθρώπους του Σύριου Προέδρου Άσαντ. «Ένας σύντροφος του γιου μου μού έδειξε να δολοφονούν ανθρώπους εν ψυχρώ. Είδα τρομακτικές εικόνες, έπαθα σοκ», ανέφερε τρομοκρατημένος ο πατέρας.
Τζιχαντιστές
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μοχάμεντ, οι πιο σκληροί είναι οι νεόφερτοι. Δύο Γάλλοι που είχαν γίνει τζιχαντιστές τού έδειξαν πώς εκτελούν τα καθήκοντα αστυνομικών μέσα στους δρόμους του Minbej. Όπως τόνισε ο πατέρας, «δε μιλάνε καλά αραβικά. Οι άνθρωποι εκεί λένε αυτοί είναι λεγεωνάριοι και έρχονται να φέρουν το νόμο σε μας».
Δύο ημέρες αργότερα, ο Μοχάμεντ πέρασε τα τουρκοσυριακά σύνορα για να πάρει το δρόμο της επιστροφής. Στη διαδρομή ταξίδευε με μια Γαλλίδα από το Μονπελιέ της Γαλλίας, και με το 6 μηνών μωρό της. Ο σύζυγός της επρόκειτο να κάνει μια επίθεση καμικάζι και εκείνη έδειχνε ευτυχισμένη και ικανοποιημένη, γεγονός που προξένησε ιδιαίτερη απορία και έκπληξη στο Μοχάμεντ.
Στην Κωνσταντινούπολη πήρε το αεροπλάνο για τη Βόρεια Ευρώπη. Ο γιος του έμεινε τελικά στη Συρία και παντρεύτηκε. Η τραγική κατάληξη της υπόθεσης ήταν ότι ένα χρόνο μετά, ο γιος του Μοχάμεντ, Σάμι Αμιμούρ, πήγε ως καμικάζι στη Γαλλία και ήταν από τους πρωταγωνιστές, που προκάλεσαν τον τρόμο και το μακελειό τουΠαρισιού.