Θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στις «παντοτινές» καρκινογόνες χημικές ουσίες που συσσωρεύονται από τη διατροφή και το περιβάλλον; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Boston University, μια συγκεκριμένη μορφή φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει σημαντικά ποσοστά από τις επικίνδυνες ουσίες PFAS, που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες και πιθανά καρκινογόνες.
Τι είναι τα PFAS και γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα
Οι PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) δεν αποδομούνται φυσικά και βρίσκονται σε αντικολλητικά σκεύη, πλαστικά, συσκευασίες τροφίμων, ακόμα και στο πόσιμο νερό. Συνδέονται με στειρότητα, ηπατική βλάβη, και ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως του μαστού και των ωοθηκών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βήτα-γλυκάνης, φυτικής ίνας που περιέχεται κυρίως σε βρώμη, μανιτάρια και σπόρους, βοήθησε στη μείωση κατά 8% των συγκεντρώσεων PFOA και PFOS – δύο από τις πιο επικίνδυνες μορφές PFAS.
Ο μηχανισμός δράσης των φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεσμεύουν τις χολικές οξείες, στις οποίες προσκολλώνται τα PFAS ώστε να περάσουν στο αίμα. Έτσι, οι ουσίες απομακρύνονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και καρκινογένεσης στο πεπτικό σύστημα.
Προειδοποιήσεις και επόμενα βήματα
Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μελέτη ήταν διάρκειας μόνο τεσσάρων εβδομάδων και τα PFAS παραμένουν στον οργανισμό για χρόνια. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη μακροχρόνια επίδραση των φυτικών ινών και για το αν άλλες μορφές τους έχουν αντίστοιχη δράση.
Το βασικό μήνυμα, ωστόσο, παραμένει: μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δεν προστατεύει μόνο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά φαίνεται πως συμβάλλει και στην αποτοξίνωση από δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες.




