Ιράν: Ανήλικος εκτελέστηκε για το βιασμό αγοριού

Ιράν απαγχονισμός
Ένας 19χρονος ομοφυλόφιλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υπόθεση βιασμού άλλου αγοριού, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών, είναι ο πρώτος ανήλικος που εκτελείται στο Ιράν από το ξεκίνημα του 2016.
Παρ’ ότι ο 19χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και η δίκη κράτησε σχεδόν δύο μήνες, τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Ο νεαρός γκέι ήταν μία από τις 160 θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί από τα ιρανικά δικαστήρια και εκκρεμούν, παρ’ ότι οι αρχές είχαν διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους του ότι η περίπτωσή του θα επανεξεταζόταν τον Σεπτέμβριο.
Από το 2005 έως το 2015, στο Ιράν εκτελέστηκαν τουλάχιστον 75 ανήλικοι, μπαίνοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παιδιών, των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2015, ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν ανήλθε σε 977, πολλοί εκ των οποίων καταδικάστηκαν με ενδείξεις και όχι με αποδείξεις, όπως αποφάνθηκε η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Ηνωμένων Εθνών.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Μαγκνταλένα Μουγκραντί, δήλωσε πως «το Ιράν έχει αποδείξει τον “ενθουσιασμό” του για την εκτέλεση ανηλίκων, παραβιάζοντας κάθε διεθνή νομοθεσία».
Ο Χασάν Άφσαρ, ο οποίος αποτέλεσε το τελευταίο θύμα των ιρανικών αρχών, συνελήφθη το 2014 μαζί με άλλους δύο, να κάνουν σεξ με ένα άλλο αγόρι. Παρ’ ότι αρχικά φάνηκε ότι το αγόρια συμμετείχε με τη θέλησή του, τελικά ο Αφσάρ καταδικάστηκε σε θάνατο για βιασμό. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, η εκτέλεση του 19χρονου έγινε μυστικά και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς του, στην πόλη Αράκ.
Πηγή: protothema.gr