, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Ισπανία: Αργά το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα – Στο 36,9% η προσέλευση

550_334_471585Αργά το βράδυ αναμένεται να υπάρχουν ασφαλή αποτελέσματα για τις εκλογές στην Ισπανία, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες σε μια εκλογική διαδικασία, που σύμφωνα με αναλυτές, σημαδεύονται από την εξασθένιση της κυβερνώσας δεξιάς και την άφιξη των νέων κομμάτων Ciudadanos και Podemos. Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).
Τα ποσοστά συμμετοχής ανήλθαν στο 36,9% στις 15.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική κυβέρνηση. Η προσέλευση στις κάλπες είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2011, όταν στο ίδιο διάστημα είχε ανέλθει στο 37,9%. Οι αρχές αναμένουν ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ την ίδια ώρα θα δημοσιευθούν και τα πρώτα exit polls.
Από τους πρώτους που έσπευσε να ψηφίσει ήταν ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα στο Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ της Βαρκελώνης και ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν στη Μάλαγα, ενώ ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας, συνοδευόμενος από το πολιτικό alter ego του και Νο 2 του κόμματος Ινίγο Ερεχόν, ψήφισε στις 12.40 (13.40 ώρα Ελλάδος).
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσερχόμενος να ψηφίσει, δήλωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» που προσέρχονται τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στις κάλπες, ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως «το μέλλον δεν έχει γραφτεί ακόμη», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνοντας εμφατικά «μυρίζει αλλαγή».
«Οι Ισπανοί αποφασίζουν σήμερα με τι θα μοιάζει η νέα πολιτική εποχή», τιτλοφορείται η El Pais, ενώ η El Mundo υπογραμμίζει την πρωτοφανή από το 1977 ύπαρξη τεσσάρων κομμάτων που είναι πιθανό να λάβουν ποσοστά άνω του 15% των ψήφων, μακράν των μεγάλων ποσοστών άλλων εποχών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία (186 κοινοβουλευτικές έδρες σε σύνολο 350), προηγείται αλλά χωρίς να υπερβαίνει το 30%. Με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ο νικητής θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε μεγάλη απόσταση από το PP, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση, καθώς δυσκολεύεται να ξεπεράσει το 20%, πιεζόμενο από τους Podemos και τους Ciudadanos, οι οποίοι αναδύθηκαν στο προσκήνιο ήδη από τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, με το Podemos, το οποίο συνδέεται με πλατφόρμες πολιτών, να διοικεί τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
Η ψήφος των νέων ψηφοφόρων (περίπου 8 εκατομμύρια) κρίνεται αποφασιστική, καθώς μεγάλο μέρος από τη δημοφιλία του Podemos εντοπίζεται ακριβώς στο νεανικό ακροατήριο. Όμως, βάσει των περασμένων στατιστικών στοιχείων, μόλις το 40% των νέων πηγαίνει τελικά να ψηφίσει, έναντι του 80% των 8 εκατομμυρίων συνταξιούχων που βρίσκει τον δρόμο για την κάλπη.
real.gr