Μια νέα σελίδα στις αμερικανοκαταρινές σχέσεις άνοιξε με την υπογραφή ιστορικών συμφωνιών συνολικής αξίας άνω των 1,2 τρισ. δολαρίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ντόχα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διμερείς οικονομικές συνεργασίες της τελευταίας δεκαετίας, που επιβεβαιώνει τον στόχο της Ουάσινγκτον για αναβίωση της βιομηχανίας και της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι συμφωνίες εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο «οικονομικής επιστροφής» των ΗΠΑ, καθώς θα ενισχύσουν την παραγωγή, την εξαγωγική δυναμική και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της αεροναυπηγικής, της ενέργειας, της άμυνας και της προηγμένης τεχνολογίας.
Η μεγαλύτερη παραγγελία Boeing στην ιστορία
Κεντρικό ρόλο στο «πακέτο» συμφωνιών κατέχει η παραγγελία 210 αεροσκαφών από την Qatar Airways, συνολικής αξίας 96 δισ. δολαρίων – η μεγαλύτερη που έχει υπογράψει ποτέ η Boeing για αεροσκάφη ευρείας ατράκτου. Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 154.000 θέσεις εργασίας ετησίως στις ΗΠΑ, στηρίζοντας συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις κατά την παραγωγή και παράδοση.
Ταυτόχρονα, η General Electric εξασφάλισε συμβόλαια για την προμήθεια κινητήρων υψηλής τεχνολογίας, ενισχύοντας τον ρόλο της ως βασικού παρόχου στον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο.
McDermott και Parsons: Ενέργεια και υποδομές με αμερικανική σφραγίδα
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Η McDermott ανέλαβε έργα ύψους 8,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή υπεράκτιων εξαρτημάτων και ενεργειακών υποδομών στο πλαίσιο της επέκτασης του καταρινών εγκαταστάσεων LNG, ενισχύοντας τις εξαγωγές τεχνογνωσίας και την αμερικανική απασχόληση στον κλάδο.
Αντίστοιχα, η Parsons, κολοσσός του κλάδου των κατασκευών και της τεχνολογικής ασφάλειας, απέσπασε έργα αξίας 97 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση των ΗΠΑ στον τομέα των έξυπνων υποδομών και της τεχνολογικής ασφάλειας.
Κβαντική τεχνολογία και στρατηγική καινοτομίας
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συμφωνίες αφορά την κβαντική τεχνολογία, με την αμερικανική Quantinuum να συνάπτει στρατηγική συνεργασία με την Al Rabban Capital. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις έως 1 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη κβαντικών εφαρμογών, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής πρωτοπορίας σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο, αναδυόμενο τομέα.
Πρόκειται για μία στρατηγική τοποθέτηση που θα υποστηρίξει την τεχνολογική ανεξαρτησία των ΗΠΑ και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, κυρίως σε πολιτείες με αναπτυσσόμενα τεχνολογικά hubs.
Αμυντική συνεργασία και τεχνολογική υπεροχή
Στον τομέα της άμυνας, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δίνουν νέα ώθηση στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, με τη Raytheon να αναλαμβάνει έργο ύψους 1 δισ. δολαρίων για την παροχή αντι-drone συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ενώ η General Atomics εξασφάλισε παραγγελία σχεδόν 2 δισ. δολαρίων για τα MQ-9B, από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο.
Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας για τη σταθερότητα στον Κόλπο, με έμφαση στην τεχνολογική διάσταση των νέων αμυντικών εργαλείων.
Εμπιστοσύνη, θέσεις εργασίας και αμερικανική επιστροφή
Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη σε βιομηχανία, καινοτομία και άμυνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κατάρ έχει ήδη επενδύσει άνω των 3,3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο τουρισμός και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κάτι που όπως σημειώνεται «δημιουργεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και νέες ευκαιρίες».
Η υπογραφή Τραμπ και η γεωοικονομική διάσταση
Με τις νέες συμφωνίες, ο Ντόναλντ Τραμπ επανεπιβεβαιώνει τη στρατηγική του για επιστροφή στην αμερικανική παραγωγή και για επέκταση της γεωοικονομικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η Ντόχα, ως ανερχόμενο οικονομικό κέντρο, λειτουργεί πλέον ως πύλη διμερούς ανάπτυξης και καινοτομίας, με ισχυρές επιπτώσεις στις αλυσίδες αξίας.
Η στροφή προς συμβόλαια υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής ασφάλειας επιβεβαιώνει το νέο μοντέλο οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ: εξαγωγές τεχνολογίας, θέσεις εργασίας εντός, γεωστρατηγικά οφέλη εκτός.