Μια υπόθεση που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα βιοπειρατείας εκτυλίχθηκε στην Κένυα, με τέσσερις νεαρούς –ανάμεσά τους δύο 18χρονοι Βέλγοι– να καταδικάζονται για λαθρεμπόριο ζωντανών μυρμηγκιών του είδους Messor cephalotes.
Ανάμεσα σε 2.244 σωλήνες, 5.000 βασίλισσες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου, έχοντας στην κατοχή τους χιλιάδες βασίλισσες μυρμηγκιών, συσκευασμένες σε ειδικούς δοκιμαστικούς σωλήνες. Οι συλλήψεις έγιναν σε ξενώνα στη λίμνη Ναϊβάσα, αλλά και σε κατοικίες στο Ναϊρόμπι και το Ματσάκος.
Οι ύποπτοι –οι Βέλγοι Νταβίντ Λορνουά και Σεπ Λοντεβίκς, ο Βιετναμέζος Ντουχ Χουνγκ Νγκουγέν και ο Κενυάτης Ντένις Νγκάνγκα– δήλωσαν ένοχοι για κατοχή, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση λαθρεμπορίας.
Φυλάκιση ή πρόστιμο για «βιοπειρατεία»
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι παραβίασαν τη νομοθεσία για προστασία της άγριας ζωής, και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους ή, εναλλακτικά, πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σελινιών Κένυας (περίπου 6.810 ευρώ), δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των εντόμων.
Η Κενυατική Υπηρεσία Άγριας Ζωής (KWS) κατήγγειλε την πράξη ως «βιοπειρατεία», εξηγώντας ότι τα μυρμήγκια επρόκειτο να καταλήξουν σε αγορές εξωτικών ειδών στην Ευρώπη και την Ασία, όπου η ζήτηση για σπάνια έντομα είναι διαρκώς αυξανόμενη.
Εθνική ευαισθησία και νομικά όρια
Στην Κένυα, η κατοχή οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας χωρίς άδεια τιμωρείται αυστηρά, με ποινές που φτάνουν έως και 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 8.800 ευρώ. Η υπόθεση προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χώρα, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της βιοηθικής, της εμπορευματοποίησης της φύσης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει σαφές μήνυμα αποτροπής σε όσους προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αφρικής.