, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κίνα καλεί Ιαπωνία για επίλυση εδαφικών διαφορών

china-japanΈτοιμη να συζητήσει με την Ιαπωνία τις εδαφικές διαφορές τους δηλώνει η Κίνα, μόνο όμως εφόσον το Τόκιο παραδεχτεί ότι είναι αμφισβητούμενη η κυριαρχία της επί ορισμένων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επέρριψε την ευθύνη για την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στην Ιαπωνία, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2012 εθνικοποίησε τις βραχονησίδες που στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου και στα κινεζικά Ντιαογού.

«Παρ’ όλ’ αυτά, είμαστε πάντα έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ιάπωνες για να συζητήσουμε από κοινού έναν τρόπο χειρισμού της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Ουάνγκ σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον.

«Όμως πρώτα η Ιαπωνία θα πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι διαφιλονικούμενη (η κυριαρχία της επί των νησιών), όπως ξέρει όλος ο κόσμος», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «κάποια μέρα οι Ιάπωνες θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η Κίνα δεν έχει, ιστορικά, βάσιμους λόγους να διεκδικεί τα νησιά και κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί να την προκαλέσει και να την εκφοβίσει. Την Πέμπτη, η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι δύο κινεζικά σκάφη εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των νησιών, σε μια περιοχή που εικάζεται ότι είναι πολύ πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.